Arribar-se fins al Cap de Creus per reviure la pel·lícula del far del fi del món

L’any 1970 els mítics actors nord-americans Kirk Douglas i Yul Brynner van venir a l’Alt Empordà a rodar “La luz del fin del mundo“.

La pel·lícula que ha tingut més ressò de totes les que s’han filmat a Cadaqués. Segons explica el cronista local Gerard Duran, en el portal “Cadaqués tal com sona”, el rodatge es va fer “amb un gran desplegament de mitjans. Es va filmar íntegrament a Cap de Creus, on es va construir un far expressament per l’ocasió. Però allò que en principi havia de ser un simple decorat, un far de fireta, va aguantar anys i anys, justament allà on el vent és més violent”.

No es va enderrocar fins l’any 1998 per indicació del govern de l’Estat i després d’una llarga reivindicació des del territori, sobretot arran de la creació del Parc Natural del Cap de Creus. Actualment, una placa recorda el lloc on va ser instal·lat el fals far que està encapçalada per una frase d’un poema de l’autor de Cadaqués, Heribert Gispert. El text diu així: “‘La llum de la fi del món’, / en el far fet de tramoia, / llumejà tant poca estona / que va ser igual que un son. / Per ser breu fores bastit, / i si no et fessin enrunar / tindries un llarg demà / i series infinit”.

La història es basa en una novel·la escrita per Jules Verne. Al Cap d’Hornos, el 1865 uns pirates sota les ordres de Konge (Yul Brynner) assalten un far situat en una illa rocosa i maten a tots els que s’hi troben excepte un, Will (Kirk Douglas), que aconsegueix fugir. El seu pla consisteix en apagar el llum del far i esperar que algun vaixell s’estavelli conta la costa per fer-se amb el botí. En Will intenta impedir que els pirates segueixin endavant amb aquesta intenció. Podeu reviure tota aquesta història, qualsevol dia d’estiu, anant fins al cap de Creus. Segur que l’entorn us inspirarà.

Cap de Creus
Desplaça cap amunt