Biure d’Empordà, Alt Empordà, Girona

El poble de Biure es troba a la confluència dels rius Llobregat d’Empordà i Ricardell. El nom de Biure prové de el llatí bene vivere, que significa viure bé. Se suposa que durant l’Alta Edat Mitjana seria possessió d’algun monestir de la regió. Els primers documents sobre Biure són de l’any 1233.

Ens trobem amb un poble petit però molt ben situat entre les platges de la Costa Brava,proper a Figueres i França, així com per a realitzar les moltes activitats que ens ofereix el Paratge Natural de Salines-Bassegoda, o per a visitar els testimonis del seu passat històric, com el Castell de Biure, la Fonteta i el camí de la font de Buixó, Can Sans, o l’església de Sant Esteve, ja esmentada en documents del 1279 i 1280. L’actual edifici és una reconstrucció dels anys 1702 i1703, d’una sola nau i amb capelles laterals. Biure celebra la seva Festa Major, el primer cap de setmana d’Agost.

Què veure

El castell de Biure, un conjunt de restes en ruïnes d’una construcció fortificada, possiblement de segle XV; Can Sans, una antiga casa de camp i antic molí de la vila i que actualment és l’ajuntament, i l’església de Sant Esteve de Biure,

Què fer

És molt recomanable passejar pel poble i gaudir dels seus carrerons i visitar els seus punts de major interès. Tampoc podem deixar de impressionar-nos amb el seu paisatge i les múltiples rutes per fer senderisme i BTT a la zona de Salines-Bassegoda. Al voltant de la vila també hi ha bonics passejos que ens porten a llocs singulars com La Fonteta, on trobem el safareig on abans tota la població anava a fer la bugada; el camí de la Font de Buixó, que voreja el riu Ricardell fins a la font; o les cabanes de pedra seca de la vinya, repartides per tot el municipi.

On menjar?

La proposta…

Una excursió singular, situada dins el paratge de les Salines-Bassegoda, és la que ens porta fins al monument a Pierre Ball, en el camí de Biure a el castell de Mont-roig. Es tracta d’un monument en memòria del timbaler Pierre Bayle, nascut el 8 de febrer de 1783 a Tourreilles, (França). Pierre va morir en combat

durant la batalla de Mont-roig (també anomenada del Boulou), al terme municipal de Biure, el dia 1 de novembre de 1794, a l’edat d’onze anys.

Ajuntament

Alcalde: Antonio Vallet Oliver
Habitants: 232
Altitud: 81,00
Superfície: 10,02 Km2
Codi Postal: 17723
Telèfon: 972 535 206
Web: http://www.biure.cat/

Galeria de fotos

Desplaça cap amunt