Castelló d’Empúries, els misteris de la seva història reflectits en una basílica monumental

La basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries esdevé, al llarg de l’estiu, un dels espais monumentals més visitats de la comarca.

El temple té un conjunt d’atractius, començant per la seva majestuositat arquitectònica. Hi ha missatges ocults a la Catedral de l’Empordà? Això, almenys, és el que assegura el periodista Miguel G. Aracil en un llibre que va publicar fa uns anys. La història no arriba, ni molt menys, a les que protagonitzen novel·les com “El codi Da Vici” i “Àngels i Dimonis”, però poden fer córrer la imaginació. En qualsevol cas, la catedral de Girona i la basílica de Castelló d’Empúries són el dos temples gironins que apareixen a “Los misterios de las catedrales catalanas”.

Tot i que no va ser seu episcopal, l’autor del llibre ha seleccionat la parròquia de Santa Maria, proclamada basílica menor des de fa uns anys pel Vaticà, perquè per a molta gent aquest temple, conegut com la Catedral de l’Empordà, està considerat seu diocesana “per les seves dimensions, els seus missatges, la seva història i la seva arquitectura”.

Aracil destaca les nombroses creus vermelles situades en columnes a la basílica. “Per a molts són de simbologia dels templaris, mentre que per a altres no existeix cap relació”, assenyala. El text també parla de l’antiga capella de Santa Magdalena, “la més controvertida figura femenina del cristianisme”. Així, “la relació de Santa Magdalena amb els templers ja sembla ser una cosa habitual i que forma part del gran misteri de l’Ordre del Temple”.

Històricament es disposa de quatre documents que determinen els orígens d’aquest temple. El primer dels quals data de l’any 957 que és quan apareix la primera menció de l’església romànica. N’hi ha del 1007 i del 1064 i el darrer data de 1325, quan el comte d’Empúries va demanar al papa Joan XXII que erigís aquell temple com a seu episcopal. Tot plegat són bons motius per donar un tomb per la vila i visitar la seva espectacular basílica.

Castelló d’Empúries
Desplaça cap amunt