Albanyà, Alt Empordà, Girona

El municipi d’Albanyà és un municipi gran en extensió (93’34 km2) i petit en nombre d’habitants (131 l’any 2001) El 1969 es va agregar el municipi de Bassegoda i amb ell, el santuari de la Mare de Déu del Mont.

La grandesa d’aquest municipi no ve donada pel nombre d’hectàrees sinó pel que aquestes ens ofereixen, des del riu La Muga, una gran riquesa vegetal i faunística, tretze esglésies romàniques, restes arqueològiques, masies, ponts, molins, fonts, etc. Tot disposat aquí i allà que de tal manera que sembla el paisatge d’un decorat de Nadal.

El poble es troba a la capçalera de la vall de la Muga, a la riba esquerra d’aquest. La vall és encerclada per muntanyes poc altes vers llevant; a ponent s’alça el massís calcari del Bassegoda (1.376 m.); pels vessants s’escolen diferents torrents que aporten aigua a la Muga en el seu curs més alt. El nom d’Albanyà és documentat des l’any 869 amb el nom Albaniano, però ja amb anterioritat es té coneixença de la fundació de l’antic monestir benedictí dedicat a Sant Pere. Les ruïnes de Sant Llorenç de Sous mostren encara l’estructura completa d’un monestir medieval. Des de fa pocs anys pujar a la Mare de Déu del Mont ja no és tan difícil gràcies a que s’ha asfaltat la carretera. En aquest santuari, des d’on es contempla tota la plana empordanesa, encara es conserva l’habitació on Mossèn Cinto Verdaguer va donar els últims retocs al seu poema Canigó.

Què veure?

– Santuari de La Mare de Deu del Mont.
– Monestir de Sant Pere d’Albanyà.
– Sant Miquel de Bassegoda (Església romànica del segle XII).
– Observatori Astronòmic Albanyà
– Passejar pels carrers del nucli antic.

On menjar?

–Santuari de La Mare de Deu del Mont – Tel.:972 19 30 74

La proposta

Gaudiu d’una experiència sensorial única visitant l’Observatori Astronòmic Albanyà, amb l’equip d’astrònoms residents, liderats pel prestigiós astrofotógraf Joan Carles Casado, on podrem realitzar un recorregut audiovisual pel firmament adaptant el contingut del bateig astronòmic a les circumstàncies meteorològiques del moment i a l’ època de l’any,per tal que la experiència sigui el més enriquidora posible.

L’Ajuntament

Alcalde: Joan Fabregas I Jorda
Habitants: 857 (2017)
Superfície: 94,4 Km2 Km2
Altitud: 239 m
Codi Postal: 17733
Telèfon: 972 569 190
Web: http://www.albanya.cat

Galeria de Fotos

Desplaça cap amunt