Darnius, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de Darnius forma part de la comarca de l’Alt Empordà, a 193 m. d’altitud i amb extensió de 35 km2. Els límits del terme municipal són al nord amb Agullana, a l’est amb Biure, al sud amb Boadella d’Empordà i a l’oest amb Maçanet de Cabrenys. Té agregats els nuclis de El Barri del Pantà, el Veïnat d’Amunt, L’Arnera, Ricardell i el Veïnat de Mont-roig.

La història de Darnius comença l’any 983, quan apareix escripturat amb la veu llatina Darnicibus, que pertanyia al comptat de Besalú. Trobem repartits per tot el terme municipal indicis de poblaments neolítics, com el dolmens del Mas Puig de Caneres.

L’any 1070 se cita per primera vegada al castell de Mont-roig, quan era possessió dels senyors de Darnius. L’Església de Santa Maria de Darnius, documentada des de l’any 1279, és un temple romànic de notables dimensions. Està situada al centre del que fou el nucli emmurallat del poble i envoltada per un passeig on es trobava l’antiga sagrera. És destacable el passadís cobert d’entrada a aquest recinte.

Són visibles des de tota la contrada les restes del castell de Montroig. La llegenda diu que la sang de la dama del castell i el seu amant, assassinats pel seu gelós marit, va tenyir les parets i les terres d’aquesta muntanya. La realitat és molt més tel·lúrica ja que el castell se situa en terrenys argilosos d’un viu color vermell que donen nom al pic i al castell i que van servir per fabricar els rajols del castell.

Documentat des de l’any 1070, l’edifici conserva poques restes ja que ha tingut contínues reformes. Aprofitant les extensions d’alzina surera, el poble va desenvolupar des del segle XIX una important indústria surera, l’existència de la qual s’allarga fins ben entrat el segle XX.

El 1954, el Ministeri d’Obres Públiques va ordenar la construcció d’un pantà en el terme de Boadella, però raons tècniques van obligar a modificar la ubicació del mur de contenció, que va passar finalment a Darnius, tot i que es va mantenir el topònim original del pantà. Des del 2014 figura oficialment com a pantà de Darnius-Boadella.

Qué veure?

-Dolmen del Mas Puig de Caneres
-Església de Santa Maria
-Ermita de Sant Esteve del Llop
-Castell de Mont-roig
-Pantà de Darnius-Boadella
-Plàtan i font d’en Massot

On menjar?

La Concòrdia “La Sala” Darnius- Tel.: 872 59 99 86
Restaurant Bar Club Nàutic Darnius- Tel.: 690 68 26 63

La Proposta…

Embassament de Darnius-Boadella: Tot l’embassament és d’interès, però especialment les instal·lacions de Club Nàutic i la presa de l’embassament que mesura 60 metres d’altura des del llit de l’embassament, i 230 m de llarg. L’embassament cobreix gairebé 100 ha amb 62.000.000 m3 d’aigua que reguen 10.000 ha de la plana empordanesa i assegura el proveïment d’aigua potable a Figueres. També s’ha construït una central elèctrica capaç de produir 8.000.000 kW a l’any. Sobre la presa passa una carretera que enllaça les dues bandes i en circumval·lació ofereix una magnífica vista panoràmica

Ajuntament

Alcalde: Josep Madern
Habitants: 557 (2018)
Altitud: 193 msnm
Superfície: 34,79 km²
Codi Postal: 17722
Telèfon: 972 53 50 15

Galeria de fotos

Desplaça cap amunt