El Far d’Empordà, Alt Empordà, Girona

La vila d’El Far d’Empordà es troba situada a uns 3 km de la capital de la comarca, Figueres, i amb 44 km² de superfície, ocupa una extensió de terreny que abans era plena d’estanys, fins que es va obtenir la seva dessecació i s’utilitzen per a camps de cultiu. És citat per primera vegada l’any 844 amb el nom de: Farus.

L’any 1299 el comte d’Empúries Ponç Hug IV hi feu construir un castell, i successivament fou fortificat el poble per la seva situació estratègica en mig de la plana de l’Empordà.

El terme municipal és travessat per diversos camins que concorren al nucli urbà i, des d’aquest, s’estenen pel territori de forma radial. Aquesta confluència de camins que menen cap a Vilatenim, Vilabertran, Siurana, Vilamalla, Santa Llogaia d’Alguema, Vila-sacra, Fortià i Figueres segur que té a veure amb l’existència del Castell de El Far datat al segle XIII i que tot i ser de caràcter menor , comportava un cert control del territori més immediat. hi ha el veïnat de l’Oliva, format per una vintena de cases i masos dels segles XIX i XX.

L’església de Sant Martí del Far és un bell edifici romànic fortificat que no ha sofert gaires modificacions. Aquesta església surt esmentada en diversos documents dels segles XIII i XIV. L’any 1229 hi ha notícia de l’homenatge rebut al bisbe de Girona, Guillem. Totes les façanes presenten fileres de carreus ben tallats, col·locats amb cura. A l’ala de llevant, la façana presenta unes interessants gàrgoles amb forma de lleons. La portalada de la façana principal és de tres arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà llis. Al centre, hi ha una gran finestra de doble biaix, amb dos arcs de mig punt en degradació resseguits per un fris de dents de serra. Damunt d’aquesta façana s’alça el campanar de cadireta.

El Far d’Empordà celebra la seva Festa major, en honor a Sant Martí, l’11 de novembre i la Festa d’Estiu a mitjans de juliol.

Qué veure?

-Església de Sant Martí del Far
-Estany del Far
-Safareig públic
-Rec del Molí i masies dels voltants

On menjar?

La Proposta…

Església de Sant Martí del Far: una església romànica situada al capdamunt del turó que presideix el poble, d’on radica el nom del Far. És un edifici d’estil romànic tardà, construït cap a la fi del segle XIII a la part més elevada del nucli, segurament coincidint amb la construcció del castell.

Ajuntament

Alcalde: Jaume Arnall i Figueras
Habitants: 599 (2019)
Altitud: 9 km²
Superfície: 44 km²
Codi Postal: 17469
Telèfon: 972 511 108

Desplaça cap amunt