El Port de la Selva, Alt Empordà, Girona

El Port de la Selva és un municipi situat a l’Alt Empordà, a l’extrem NE de la Península Ibèrica. El terme municipal ocupa una extensió de 41,49 Km2 al nord del Cap de Creus. S’estén des del rec d’en Feliu a la cala Galladera seguint la costa, i per l’interior limita amb els termes de la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués.

Dins aquest entorn trobem una gran riquesa de paisatges on es combinen la blavor del Mediterrani, la verdor de les vinyes i, aixecant-se arran de mar, muntanyes esculpides pel pas del temps amb cims d’alçades destacables com Sant Salvador de Verdera (671 m.) i Puig de Queralbs (621 m.).

El Cap de Creus, darrer contrafort dels Pirineus, on s’assenta la vila, té una morfologia amb costes escarpades resultants de l’acció erosiva del mar i vent, amb abundants valls fluvials inundades pel mar que originen una costa articulada amb cales pintoresques, caps elevats i promontoris abruptes, així com diverses illes.

El 1998 es va crear el Parc Natural de Cap de Creus, que protegeix poc més del 90% del terme municipal. Dins d’aquest àmbit, a més d’espais d’alt interès natural, hi ha un important patrimoni arquitectònic que ens permet seguir la història del lloc, destacant especialment l’imponent monestir de Sant Pere de Rodes. Amb gairebé un miler d’habitants, la vila arriba a multiplicar per 10 la seva població durant els mesos d’estiu i conta amb tots els servis necessaris per a gaudir d’un bona estada, des de platges, cultura, comerç i gastronomia.

Les primeres referències històriques del nucli urbà són les que corresponen a un document de l’any 974 que parla del “porto quod dicunt Armi-rodas”, d’una donació del comte Gausfred d’Empúries al monestir. Cal deixar passar molt temps fins a arribar a principis de segle XVIII en què hi ha documents que parlen d’un nucli de cases independent. En 1725 s’inicia la construcció de la primera església. Als seus inicis eren cases de pescadors que vivien a la Selva de Mar i altres pobles dels voltants. En aquestes cases es guardava el peix i els estris de pesca. Aquest petit nucli va anar creixent fins que l’any 1787 es va independitzar de la Selva de Mar mitjançant un privilegi de Vila Reial concedit per Carles III.

Juntament amb la pesca, a mitjan el segle XIX va anar prenent molta importància el comerç d’oli i vi, fins que nombroses plagues, especialment la fil·loxera, van atacar els cultius durant la segona meitat de segle XIX. Això va provocar un important declivi en l’economia del poble, pel qual moltes famílies es van veure obligades a emigrar. Després d’aquest desastre, només es van recuperar per al cultiu les valls i les zones baixes de les muntanyes; a partir dels anys 1960 aquesta activitat va ser disminuint, deixant la pesca com el principal recurs de la vila, que actualment viu especialment del turisme.

Església de Santa Maria de les Neus

L’actual església del Port de la Selva de Sta. Maria de les Neus és una construcció de la primera meitat del segle XX. El 1944 el bisbe de Girona inaugurà la reconstrucció de la postguerra, i el 1962 es reinaugurà l’ampliació i modernització. Es va fer en forma de creu llatina. Les parets de l’Altar Major són d’obra vista, en forma de trapezi i els braços de la creu amb pedra vista del país. De fora estant, s’aprecien perfectament la nau antiga i les ampliacions fetes. Les capelles laterals, que es conserven de l’església antiga, no tenen altars llevat d’una, encara que es conserven les imatges en pedestals.

Destaca per la seva antiguitat la imatge de Sant Pere, d’estil gòtic de pedra policromada salvada de l’espoli del Monestir i que es data al S.XV. A les altres capelles hi ha la Mare de Déu de les Neus, patrona del Port de la Selva, una imatge de la Mare de Déu del Roser, i a la capella de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors, hi ha una preciosa col·lecció de beneiteres donada pel matrimoni Sagarra i Trias. A l’Altar Major, un Crist de ferro presideix el temple, obra de l’escultor de Cadaqués, Demetri Kontos.

El Port de la Selva celebra la seva Festa major en honor a la Mare de Déu de les Neus, patrona del Port de la Selva, el primer cap de setmana d’Agost i la festa petita per sant Baldiri, a finals de maig.

Qué veure?

Parc Natural del Cap de Creus – Tel.: 972 19 31 91
Monestir de Sant Pere de Rodes – Tel.: 972 38 75 59
Església de Santa Maria de les Neus – Tel. 972126069
Església de Santa Helena de Rodes

On menjar?

La Tina – Tel. 972 38 71 49
Restaurant del Monestir Sant Pere de Rodes – Tel: 972 19 42 33
Restaurant L’Àncora – Tel: 972 38 71 07

La Proposta…

Al sector nord-est del terme, ocupant el terreny del fons de la vall recomanem visitar el petit nucli de la Vall de Santa Creu. Va ser municipi independent fins al 1787. Compta amb una quarantena de cases, la major part restaurades, organitzades en petits carrerons estrets i costeruts, a excepció del carrer principal que ens porta fins a la font, un espai amb arbres molt agradable.

Ajuntament

Alcalde: Josep Mª Cervera
Habitants: 980 (2018)
Altitud: 13 msnm
Superfície: 41,62 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon:972 387 025
Web: https://www.elportdelaselva.cat

Galeria de fotos

Desplaça cap amunt