Fortià, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de Fortià, es troba a 8 m. d’altitud i conta amb una superfície de 10,79 km2. Limita al nord amb Vila-sacra, a l’est amb Castelló d’Empúries, al sud amb Riumors i a l’oest amb El Far d’Empordà, Siurana i Vilamalla.

Té agregat el nucli de Fortianell, on l’any 1849 es va instal·lar una granja-escola per al desencubant de l’agricultura de la comarca. La gran destrucció de l’aiguat del 1421 obstaculitza la recerca de possibles troballes arqueològiques i el fet de no disposar de documents anteriors al segle X, el que no implica que el poble de Fortià no existís de més antic.

Etimològicament el nom deriva de l’antropònim llatí Fortius. Les primeres notícies conegudes de l’església de Sant Julià i Santa Basilissa daten de l’any 1150, moment en què fou consagrada l’església de Sant Mamet de Riumors pel bisbe de Girona Berenguer de Llers. El prelat volgué dotar el nou temple amb una propietat força extensa situada dins el terme de l’església de Sant Julià de Fortià. S´hi oposà, entre altres, l’abat Ramon del monestir de Sant Pere de Rodes, al qual pertanyia el lloc des d’antic. Té una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal. La nau està dividida en tres crugies per dos arcs torals apuntats. Les voltes de la nau, del presbiteri i de la majoria de les capelles laterals són de creueria. Hi ha un cor també d’arc rebaixat i volta de creueria. La llinda de la porta, de 1573, correspon a la fase final de la construcció de l’església, acabada a la dècada de 1590.

A la vila hi va nàixer Sibil·la de Fortià,membre de la noblesa empordanesa i muller de Pere III el Cerimoniós,Fortià celebra la seva Festa Major en honor de Sant Julià i Santa Basilissa, a primers de gener.

Qué veure?

-Església de Sant Julià i Santa Basilissa
-Casa Gran, anomenada de la Reina Sibil·la
-La Granja-Escola de Fortianell
-El Centre Agrícola i Social. El “Centru”
-Casa del Delme

On menjar?

Restaurant El Trull de Fortià – Tel. 972 53 42 36
Restaurant Reina Sibil·la – 972 53 40 38
Restaurant Casa Fortià – 972 53 43 35

La Proposta…

Casa de la Reina Sibil·la: un gran casal construït pel cavaller i comerciant Pere Ignasi Ferrer, acabat el 1628 i edificat sobre dues construccions propietat de la mateixa família, documentades des del s. XIV, on destaca la façana principal amb carreus i amb diverses inscripcions a la porta i a les finestres. A la façana est també hi ha una inscripció amb referències al constructor. Mal anomenada de la Reina Sibil·la des de la meitat del segle XX. és un Bé Cultural d’Interès Nacional.

Ajuntament

Alcalde: Francesc Bruguès Massot
Habitants: 732 (2018)
Altitud: 8 msnm
Superfície: 10.08 km²
Codi Postal: 17469
Telèfon: 972 534 069

Desplaça cap amunt