Garrigàs, Alt Empordà, Girona

Garrigàs és el cap d’uns extens terme municipal que comprèn terrenys de la plana al·luvial dels Terraprims, a l’esquerre del Fluvià. En formen part els pobles agregats d’Arenys d’Empordà, Ermedàs, Vilajoan i el veïnat de Tonyà.

El nucli habitat més important del poble de Garrigàs s’agleva per la carena i els vessants d’un pujol poc enlairat des del qual, especialment pels costats de llevant i tramuntana, hom gaudeix d’un panorama incomparable sobre la plana de l’Alt Empordà limitada pel mar, la serra de Rodes, l’Albera i les carenes pirinenques que es perden vers ponent sobre les quals s’enlaira, majestuós el Canigó. L’any 1195 es troba documentat un personatge de nom Guillelmus de Garriganis. En uns altres documents de 1279 i 1280 s’esmenta l’ecclesia de Garriganis i, al segle XIV, l’Ecclesia parrocialis sancti Michaelis de Garriganis.

El nom català “garriga” és d’una arrel preromana i al·ludeix, a un tipus de vegetació format per arbustos i mates baixes. El poble de Garrigàs queda ubicat al punt equidistant de Roses i de l’Escala, al bell mig de la plana empordanesa.

L’església de Sant Miquel de Garrigàs, actualment tancada al culte, es troba a mig quilòmetre del nucli de Garrigàs, al veïnat de l’església. És un temple d’una sola nau, amb absis semicircular. La porta d’accés d’arc de mig punt, és situada al mur de migdia de la nau. En aquest mateix parament es troben dues finestres, també d’arc de mig punt. Una obertura de la mateixa tipologia apareix al centre de l’absis. A la capçalera de la nau hi ha un ull de bou. Sobre el mur frontal s’alça el campanar de cadireta romànic, de tres pilars, que fou transformat en torre els segles XVII-XVIII. La volta de la nau és apuntada, i la coberta del presbiteri és ametllada. Val a dir que cadascun dels seus agregats disposa d’una història pròpia i un patrimoni arquitectònic important que seria feixuc esmentar en aquest petit espai, però que us animen a descobrir.

Garrigàs celebra a finals de setembre, amb un variat programa d‘actes festius i culturals,la seva Festa Major en honor del seu patró, sant Miquel,però, a més, cada nucli de població agregat celebra també les seves pròpies festes Per acabar farem esment de les tradicionals quines nadalenques de Garrigàs que tenen molta anomenada a tota la comarca.

Qué veure?

– El castell – Arenys d’Empordà
– Torre modernista – Arenys d’Empordà
– Passeig pel nucli urbà de Garrigàs, amb porxos i carrerons
– Castell i església de Santa maria, a Vilajoan

Serveis…

– Jardineria Joan – Tel: 678 29 00 92

On menjar?

Bar Centre Cívic Garrigàs – Tel.: 972 54 74 48

La Proposta…

Visita al Centre Cívic “el Balcó de l’Empordà”, a Garrgiàs, un lloc amb impressionants vistes sobre la plana empordanesa i el Golf de Roses.talaia visual que ens pemet contemplar des de la Mare de Déu del Mont al bisbe mort del Montgrí passant per Figueres, la crosta de Roda, l’el·lipse de la badia i la torre de Montgó, sense oblidar la qualitat i l’esmerat servei del seu bar restaurant.

Ajuntament

Alcaldessa: Pilar Bosch i Bech
Habitants: 439 (2018)
Altitud: 101msnm
Superfície: 19,9 km²
Codi Postal: 17476
Telèfon: 972 568 083

Desplaça cap amunt