L’Armentera, Alt Empordà, Girona

La vila de l’Armentera es troba al sud-est de Figueres, en terrenys regats per les aigües del riu Fluvià. El topònim procedeix del llatí Armentaria, adjectiu tret de l’usual armentu, “guanyat, res”. Així doncs, el significat és el de “vila que es dedica a la cria de bestiar”. El primer document medieval conservat on s’esmenta l’Armentera és de l’any 922on per un precepte del rei Carles el Senzill, són confirmades les propietats que la Seu de Girona tenia, a més d’altres llocs, al «loco quod dicitur Armentaria».

L’Armentera fou, i almenys des del s. X, un domini dels monjos de Sant Pere de Rodes, i s’esmenta l’Armentera com a possessió de Sant Pere de Rodes en un document de l’any 974 on es fa al·lusió a l’església de Sant Martí. L’actual església parroquial de Sant Martí de l’Armentera és una construcció del s. XIX, d’estil neoclàssic presentant escasses restes de l’edifici anterior, romànic (s. XII-XIII). S’hi conserven unes pintures de Joan B. Panyó que representen els quatre misteris del Rosari. Panyó fou un pintor de finals del segle XIX, precursor de l’anomenada «Escola d’Olot»

Per Santa Cristina, a finals de juliol, arriben els dies de la Festa Major de l’Armentera, amb activitats infantils, sardanes i concerts entre altres activitats que hi tenen lloc.

Qué veure?

-El Molí de L’Armentera, edifici del segle XVIII
– Església de Sant Martí, del segle XIX
-Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
-Plana al·luvial de la desembocadura del Fluvià

On menjar

Restaurant Can Serrats Tel.: 972 550 921
Restaurant Pera Batlla Tel.: 872 980 103
Restaurant L’Ut de l’Empordà Tel.: 620 83 35 14
Restaurant Ca la Gemma Tel.. 972 521 703
Cafe Catalunya tel. 972 550 552

La Proposta…

A uns dos km. a llevant de la vila, prop del camí de la platja hi ha el Cortal Gran. És una masia fortificada del s. XVII, que recorda els temps en que els pirates arribaven a les costes empordaneses i saquejaven pobles i masies.
Abans d’arribar al Cortal Gran, pel camí que porta de la vila al mar, es troba el Molí de l’Armentera, un edifici del s. XVIII, notablement ben conservat. A l’interior hi resten bona part dels elements antics del molí; es poden veure les entrades i sortides de l’aigua, d’arcs de mig punt, també en bon estat.

Ajuntament

Alcalde: Narcís Isern i Serra
Habitants: 930 (2019)
Altitud: 7m
Superfície: 5,60 km2
Codi Postal: 17472
Telèfon: 972 520 121

Deixeu un comentari