La Jonquera, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de la Jonquera, de 56,90 km2, s’estén als vessants meridionals de la serra de l’Albera, des del coll del Portell (694 m), a ponent, fins al Ras de la Menta (1.067 m), a llevant, i en aquest sector de la carena pirinenca que separa l’Empordà del Vallespir, s’obren dos dels colls més baixos i accessibles de l’Albera, el coll de Panissars i el del Pertús.

L’extens territori forma dos sectors ben diferenciats, ambdós presidits per la serralada: a ponent el que pertany a la conca del Llobregat d’Empordà, que neix al pic de Llobregat (918 m) i que comprèn la vila de la Jonquera, cap de municipi, amb el raval dels Límits, els veïnats de Canadal i Sant Julià dels Torts, el despoblat de Requesens, el castell de Rocabertí i les antigues esglésies de Sant Miquel de Solans (Santa Llúcia), Sant Martí del Forn del Vidre, Santa Maria de Panissars i Sant Pere del Pla de l’Arca; a llevant, el que pertany a la conca de l’Anyet, afluent també de la Muga, que neix al peu del Puig Neulós (1.256 m) —el punt més alt del terme i cobert sovint de boira— i que comprèn l’antic terme senyorejat pel castell de Requesens, que avui centra una de les zones del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

El terme afronta amb els del Pertús i l’Albera (Vallespir), al N, i amb els d’Agullana a ponent, Capmany a migdia, Cantallops, que separa els dos sectors esmentats, i Sant Climent Sescebes i Espolla a llevant.

La vila de la Jonquera, a 110 m d’altitud, es troba a la dreta del Llobregat d’Empordà. El conjunt constitueix un típic poble camí, amb les cases arrenglerades a banda i banda de l’antic camí francès medieval i modern (pel coll del Pertús), la qual seguia el traçat de l’antiga via romana.

La carretera N-II i l’autopista AP-7 passen pels afores del nucli urbà. Dins del terme urbà hi ha la boca sud del túnel del Pertús per on, des dl 2010 passa el TGV. Al voltant de l’església parroquial hi ha algunes cases del segle XVII. És notable el conjunt arquitectònic de la plaça i la part posterior de les seves cases, que dóna al riu, amb porxos d’arcs de mig punt i voltes d’arestes, també del segle XVIII.

L’actual església parroquial de Santa Maria, de la Jonquera és en la seva major part obra del segle XVIII, d’una nau amb capelles laterals, creuer amb cúpula i absis semicircular i un campanar de torre octagonal. La façana, però, és l’únic element que es conserva de l’antic temple, alçat a l’inici del segle XV, amb portada d’arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà d’un estil romànic ja molt avançat i tardà, amb elements gòtics.

El 1569 consta ja com a parròquia independent. Aquesta nova parròquia substituí la de Sant Miquel de Solans, a llevant i de poblament dispers. Tant el lloc de Ionquera, esmentat el 1285, com l’església, anterior al segle XIV, es trobaven al límit entre els termes parroquials d’Agullana i Sant Miquel de Solans. Aquest indret formà part dels extensos dominis dels Rocabertí, el castell dels quals, és situat dins el municipi, i encara l’any 1698 la Jonquera, amb Agullana, Darnius i Canadal formava una batllia del comtat de Peralada.

Al carrer Major hi ha el gran casal de Ca n’Armet, edifici de dues plantes i golfes, amb grans cellers subterranis, obra del segle XVIII; a quin interior hi ha destacats salons amb pintures pompeianes.

Entre les festes més populars de la Jonquera destaquen, al mes de maig la Marxa dels Dòlmens i Travessa de la Jonquera a Portbou. El dilluns de Pasqua,se celebra la festa petita de la vila, que inclou un aplec a l’església de Santa Llúcia. La Festa Major té lloc el 8 de setembre.

Castell de Requesens

El castell de Requesens s’esmenta en un document que se suposa datable entre 1040 i 1071. Fou construït per Gaufred, comte de Rosselló, en un alou que el comte Ponç d’Empúries li havia confiat. Durant el s. XII ostentaven encara possessió de Requesens els comtes del Rosselló.

Tot i això el castell de Requesens restà lligat als Rocabertí fins a l’extinció d’aquesta família. L’actual castell és una reconstrucció començada pel comte Tomàs de Rocabertí Dameto que, per poc temps, -morí l’any 1898- no la pogué veure acabada. La continuà la seva germana Joana Adelaida. És una obra fantasiosa de grans dimensions. Les poques restes del castell medieval que queden són dels s. XII-XIV. Les restes de la capella del castell són romàniques dels s. XII-XIII. Es destaca el timpà de la porta d’entrada que presenta una Mare de Déu i l’Infant asseguda en un tron.

Qué veure?

– Església parroquial de Santa Maria
– Castell de Rocabertí
– Castell de Requesens Tel.: 646 17 95 09
– Ca n’Armet
– La Via Augusta
– Monuments megalítics
– Serrat de la plaça
– Museu memorial de l’exili –Tel.: 972 55 65 33

On menjar?

– Restaurant Medrano (Tel: 972 55 68 41)
– Restaurant Sayal (Tel: 872 99 33 89)
– Restaurant Can Santos (Tel: 972 55 53 71)
– Pizzería Can Tony (Tel: 972 55 50 72)
– Gran Buffet Llibre Nord (Tel: 972 55 50 39)
– El Buffet Libre – Sector Euromercat (Tel: 972 55 50 53)
– Els Fogons del Canadal (Tel: 634 84 97 31)
– Restaurant La Tagliatella (Tel: 972 55 68 07)

La Proposta…

En el terme de la Jonquera existeix un barri o veïnat de característiques ben diferents dels altres, ja des dels seus orígens: és el barri de El Portús. Situat en el vessant meridional del coll del Portús. Juntament amb el barri francès annex, al qual es troba unit urbanísticament -encara que no administrativament- constitueix el nucli conegut popularment amb el nom del Portús. El conjunt urbà representa un cas molt especial, ja que la carretera separa les dues entitats de què és format: en el tram meridional, la banda est és la catalana i la banda oest, francesa; en el tram septentrional ambdues bandes són territori únicament francès i el coll pròpiament dit pertany a França.

Ajuntament

Alcaldessa: Sónia Martínez
Habitants: 3.233 (2018)
Altitud: 112 msnm
Superfície: 56,90 km2
Codi Postal: 17700
Telèfon: 972 554 005

Desplaça cap amunt