Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà, Girona

Maçanet de Cabrenys és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme està situat als peus del vessant oriental dels Pirineus i el travessen els rius Arnera, Frausa i Rinadal, i el sender GR-11. A sud i a sud-oest limita amb els termes d’Albanyà i Sant Llorenç de la Muga, a l’est amb La Vajol i Darnius i al nord amb diverses poblacions del Vallespir (França): Costoja, Sant Llorenç de Cerdans, Reynes, Amélie-les- Bains, Ceret i Morellàs i les Illes.

El poble, a 370 m d’altitud, està en una vall entre els dos punts més alts del seu terme: el puig de les Salines (1331 m) i el roc de Frausa (1445 m.)El passat segle es varen trobar destrals neolítiques prop del riu Arnera que, juntament amb el menhir de la Pedra Dreta, demostren que la vall de l’Arnera estava poblat des d’èpoques prehistòriques. La primera cita documentada del lloc apareix en el precepte de Lluís el Pietós de l’any 814, en el qual es diu que Ceret limita a sud amb villam quae dicitur Macanetum.

L’any 954 el comte Wifredo II de Besalú va donar al monestir de Sant Pere de Camprodon un alou de Tapis, perquè es construís el santuari de les Salines. Durant l’edat Mitjana va estar fortificada, conservant restes de la muralla amb tres portades del segle XV. En 1440 es va afegir de Cabrenys a el nom de Maçanet, perquè la població passa a pertànyer a la baronia de Cabrenys, una línia de la nissaga dels Rocabertí. En 1553 la pesta negra aniquila a la meitat de la població.

Maçanet posseeix nombroses fonts, el que unit al seu clima, atrau nombrós turisme, que és la principal font d’ingressos econòmics, juntament amb la construcció, l’agricultura de secà i la ramaderia. Té una planta embotelladora d’aigua, Las Creus, que actualment pertany a el grup Vichy Català. Havia tingut indústria tèxtil i de ferro, i fàbriques de taps de suro i una de pipes de fumar. Actualment Maçanet ofereix una gran oferta de restaurants on poder gaudir dels plats típics de la comarca. L’agricultura de secà, la ramaderia i la indústria forestal gairebé han desaparegut.

L’església parrouial, dedicada a Sant Martí, és del segle XII o XIII, i pertany al romànic tardà. Està formada per una sola nau rectangular coberta per una volta en arc ogival i per un absis semicircular cobert d’una volta en forma d’ametlla. El portal està format per un timpà voladís llis de quatre arcs i d’una arquivolta; la porta, de fusta, està decorada amb forjats característics de l’època.

EL poble situat gairebé a la frontera amb França és ideal per a aquells que busquen tranquil·litat i gaudir de la natura. La posició privilegiada enmig d’una vall i prop del Canigó atrau aquells que els agrada el senderisme a l’igual que els aficionats a la caça, també per als que gaudeixen pedalant amb bicicleta de muntanya. Cal destacar la “Gorga de les dones” una piscina natural que l’ajuntament condiciona l’estiu perquè tothom es pugui donar una remullada. si l’aigua està molt freda, ja que ve del desglaç de la muntanya, sempre es pot anar a la piscina publica.

TAPIS

Hem de fer esment de Tapis, una entitat de població del municipi de Maçanet de Cabrenys que es troba a poc més de 6 kms. a ponent de Maçanet de Cabrenys, seguint la carretera que mena a Custoja (Vallespir- Catalunya Nord). Tapis està format per un reduït grup de cases a l’entorn de l’església de Sant Briç i algunes masies escampades.

Tapis apareix esmentada per primer cop en un document de l’any 954. Fa una dècada, el 2011, contava amb 29 habitants. L’església de sant Briç de Tapis és una església de planta rectangular d’una sola nau té una coberta a dues vessants i aparell de pedra sense treballar a excepció de les cantonades. Un campanar de cadireta de dos arcs de mig punt s’alça damunt el mur de ponent.

Per altra banda l’única porta d’accés es troba en el mur de migdia, és allindanada i l’element més remarcable el constitueix la ferramenta romànica que decora els batents de fusta. Tot i que a l’exterior cap element palesa una separació entre la nau i el presbiteri, a l’interior un arc ultrapassat de dovelles estretes i llargues, sostingut per pilastres rectangulars, adossades.

Un altre arc de ferradura, en funció d’arc toral, divideix la nau en dues crugies. La forma ultrapassada també fou emprada a la volta que cobreix l’edifici, tota ella coberta de calç igual que la resta de l’interior. Documentada l’any 1362 on s’esmenta la parròquia de Sancti Brici de Tapis. La seva dedicació a Sant Briç resulta indicativa del culte que Sant Martí ja rebia durant l’època romànica. Cal recordar que Sant Briç fou el bisbe que succeí al sant cavaller francès en la seu de Tours. Les capelles laterals i la sagristia de l’església s’afegiren a la construcció entre els segles XVII-XVIII.

Qué veure?

– Arbres monumentals
– Fonts
– Església de sant Briç de Tapis
– Menhir de la Dona Morta
– Capella de Sant Sebastià
– Futbolgolf- Tel.: 972 544 032
– Gorga de les dones

On menjar?

– Restaurant Els Caçadors (Tel: 972 54 41 36)
– Restaurant hotel la Quadra (Tel: 972 54 40 32)
– Restaurant Can Mach, de Tapis (Tel: 972 54 42 21)

La Proposta…

Descobreix el territori Salines Bassegoda a través de la seva varietat de paisatges: Les Salines, la Vall de la Muga, la Garriga, el Terraprim i la Garrotxa d’Empordà. Aquí hi trobaràs propostes de rutes, allotjaments, restaurants, guies, articles, promocions, esdeveniments i molt més per a viure una experiència inoblidable a l’Empordà interior.

Ajuntament

Alcaldessa: Mercè Bosch
Habitants: 681 (2018)
Altitud: 370 msnm
Superfície: 67,9 km²
Codi Postal: 17720
Telèfon: 972 54 40 05

Desplaça cap amunt