Masarac-Vilarnadal, Alt Empordà, Girona

El poble de Masarac és citat per primera vegada l’any 944 amb el nom de: Maseracho. El 1139 és una altra data assenyalada ja que és quan es es funda el priorat canonical agustinià de Santa Maria de l’Om.

Masarac forma part de la comarca de l’Alt Empordà, i els seu terme municipal té una extensió de 12,6 km2 i es troba a85 metres d’altitud sobre el nivell del mar. El travessa el riu Anyet i s’hi conreen majoritàriament cereals, vinya i oliveres, i aquesta és la base econòmica del municipi, juntament amb les granges porcines.

Els límits del terme municipal són al nord amb Sant Climent Sescebes, a l’est amb Mollet de Peralada, al sud amb Cabanes i a l’oest amb Pont de Molins i Biure. Té agregat els nuclis del Priorat i Vilarnadal.

L’Església de Sant Martí, de Masarac, és un petit temple d’una nau amb absis trapezial considerat pre-romànic (s. VIII-IX). Del temple original, que ha sofert modificacions posteriors, en queden els murs de la nau i de la capçalera. Un altre edifici destacat és Santa Maria de l’Om una església i antic priorat del nucli del Priorat, Fou un antic priorat agustinià fundat l’any 1139, depenent del monestir de Santa Maria de Vilabertran. L’any 1314 només residien al monestir quatre clergues i el seu prior Jaume de Llers. La comunitat va ser suprimida l’any 1592. La façana principal o frontis presenta una portalada formada per sis arquivoltes en degradació, llinda i timpà llis, que havia posseït dues columnes per banda amb els corresponents capitells. En el costat nord s’ha conservat l’únic capitell i l’única columna. La decoració d’aquest capitell, força erosionat, està formada per animals fabulosos

Qué veure?

-Castell de Vilarnadal
-Església de Sant Pere de Vilarnadal
-Paratge natural riera d’Anyet
-Celler Pujol Cargol Masarac
Tel.: 620 331 579

On menjar?

-Bar Can Chato – Tel. 972 56 34 65

La Proposta…

Castell de Vilarnadal: Situat dalt d’un turó al poble de Vilarnadal, a uns 2 km de Masarac, podem contemplar el Castell de Vilarnadal. Malgrat que fou transformat en masia, encara conserva alguns vestigis de la construcció original. Fou l’origen del llinatge dels Vallgornera, que s’estengueren per l’Empordà i Sicília.És un castell de planta rectangular amb dues torres cilíndriques. A la façana principal hi ha un gran portal adovellat, i en la part superior quatre merlets rectangulars. Prop del portal hi ha una finestra gòtica, biforada ( segles XIV-XV). En les torres i al mur de tramuntana hi ha espitlleres per a arma de foc (s. XV).

Ajuntament

Alcalde: Lluís Pujol
Habitants: 2 712 hab. (2019)
Altitud: 85 msnm
Superfície: 12,6 km²
Codi Postal: 17763
Telèfon: 972 563 282

Desplaça cap amunt