Palau-Saverdera, Alt Empordà, Girona
Situat al peu de la vessant sud de la serra de Verdera, a78 m. d’altitud, el poble de Palau- Saverdera limita amb Roses, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Pau i Castelló d’Empúries.
El terme municipal està dividit entre el nucli urbà i quatre urbanitzacions, “Mas Isaach”, “Bellavista”, “Balcó de l’Empordà”, “Mas Bohera” i diverses masies disseminades que s’estenen per la plana. Bona part del terme està situat dins dels parcs naturals del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l’Empordà. A més, hi ha diverses zones naturals protegides per la Xarxa Natura 2000.
El poble ha experimentat un important creixement en el transcurs dels darrers anys com a conseqüència de la proliferació de segones residències i també pel degoteig de persones que trien aquesta població per viure durant tot l’any. Aquest creixement ha vingut acompanyat d’una bona xarxa de serveis públics que situen Palau-Saverdera al mateix nivell que poblacions amb un major nombre d’habitants.
Posseeix agricultura de secà, amb cereals, oliveres i vinyes. L’església de sant Joan de Palau, s’esmenta per primer cop en un document de l’any 1070 en què s’especifica que havia estat donada al monestir de Santa Maria de Roses. Està formada per tres naus i tres absis. L’absis central té forma semicircular. Els altres dos són més irregulars. Són les úniques parts de l’església de decoració llombarda.
A l’interior de l’absis principal, sobre una cornisa bisellada, hi ha un fris de doble arcada entre lesenes. A l’exterior, aquesta comporta tres sèries de dobles arcades entre lesenes, mentre les absidioles no en comporten més que dues. Estan cobertes per una volta de quart d’esfera i s’obren sobre les naus a un plec que marca la graduació. La nau central està coberta per una volta de ple arc lleugerament sobrepassada. Les naus laterals estan dividides en quatre travesses per uns arcs tòrics amb voltes de diferents tipologies. Palau- Saverdera celebra la seva Festa Major, per la Candelera, a primers de febrer, i la seva festa d’estiu a mitjans d’agost.
Qué veure?
– Ermita de Sant Onofre
– Església de Sant Joan de Palau
– Jaciment neolític de Can Isaac
– Restes del Castell de Palau
– Mirador Balcó de l’Empordà
On menjar?
– Ca La Júlia (Tel: 972 53 02 93)
– Can Carriot (Tel: 972 53 02 79)
– Centre Cívic de Palau Saverdera (Tel: 972 53 09 03)
– Restaurant Aiguamolls (Tel: 972 55 20 63)
– Restaurant Solovida (Tel: 683 57 61 64)
La Proposta…
Ermita de Sant Onofre: cada segon dissabte de maig es celebra l’aplec de Sant Onofre al qui hi acudeixen tots els veïns de Palau-Saverdera. Aquesta ermita surt documentada l’any 1362 i es troba en un replà enlairat de la muntanya. La capella està envoltada per castanyers que donen bones ombres a l’estiu mentre es contempla una esplèndida imatge de la plana empordanesa i la Badía de Roses.
Ajuntament
Alcaldessa: Isabel Maria Cortada
Habitants: 1.490 (2021)
Altitud: 78 msnm
Superfície: 16,5 km²
Codi Postal: 17495
Telèfon: 972 552 337