Pau, Alt Empordà, Girona

Pau és terra de vinyes, oliveres, sol i tramuntana, situat a la falda de la serra de Rodes i guardat per la magnífica església romànica de Sant Martí. El poble es troba al peu de la carretera que va de Vilajuïga a Roses. Una part del terme, la zona més planera, pertany al parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i la zona muntanyosa, de la serra de Rodes, al Parc Natural del Cap de Creus.

El municipi de Pau limita amb el municipi de Vilajuïga pel nord-oest, amb el del Port de la Selva pel nord-est, amb el de Palau-Saverdera per l’est, amb el de Castelló d’Empúries pel sud, amb el de Peralada pel sud-oest i amb el de Pedret i Marzà per l’oest. Els seus cultius són d’oliveres i especialment de vinya, quins vins estan Emparats sota la D.O. Empordà.

Pels monuments megalítics que es conserven a la zona dolmética de la serra de Rodes, demostren que la seva història es remunta a molts milers d’anys enrere. El seu terme va pertànyer a el monestir de Sant Pere de Roda durant l’Edat Mitjana.

Església de Sant Martí. Romànic s.XI-XIII. Destaca la seva façana amb una porta formada amb cinc arquivoltes de mig punt, en les columnes sobre els quals descansen tenen uns capitells de tipus vegetal i zoomòrfic. El lloc de Pau és ja esmentat l’any 982. L’antic castell de Pau esdevingué centre de la baronia de Pau. El conjunt del municipi s’agrupa entorn de l’església i la plaça, i s’allarga pels camins que hi condueixen. Les cases, moltes d’elles de dues plantes i amb golfes o graners a la part superior, cellers coberts amb volta de pedra o de maó als baixos i terrasses adossades a les façanes sobre arcs de mig punt, conformen un conjunt de gran interès.

El poble és a la zona de contacte entre la muntanya i la plana. El lloc és ja esmentat l’any 982. L’antic castell de Pau esdevingué centre de la baronia de Pau. El conjunt del municipi s’aplega entorn de l’església i la plaça, i s’estén pels camins que hi porten. Les cases conformen un conjunt de gran interès. Altres vivendes han estat convertides en segones residències, al igual que moltes noves construccions que s’han edificat els darrers anys en les dues urbanitzacions del poble: “Els Olivars” i “La Vinya”.

L’ampliació de la zona urbana ha comportat un progressiu però moderat creixement del poble i del nombre dels seus habitants en els darrers temps. Situada al centre del nucli urbà de la població de Pau, a la plaça Major trobem l’església de Sant Martí, temple d’una sola nau capçada a llevant, amb un absis de planta semicircular cobert amb volta de quart d’esfera, comunicat amb un petit tram cobert amb volta de canó corresponent al temple primitiu, i que fa les funcions d’un espai presbiteral. La volta de la nau és apuntada al tram de ponent i té més alçada que l’original. Juntament amb la façana forma part de la segona etapa constructiva del temple, datada a finals del segle XII o XIII. De construcció més tardana, datada entre els segles XVII i XVIII, hi ha dues capelles laterals a banda i banda dels murs laterals i una sagristia. Totes les capelles estan cobertes amb volta de canó, les del mur nord amb la pedra vista i les del mur sud amb volta de rajols i parets laterals arrebossades. El veïnat de Vilaüt es troba a 3 km. a migdia de Pau, prop dels terrenys que antigament eren ocupats per l’estany de Castelló.

Qué veure?

– Església de Sant Martí. Romànic s.XI-XIII.
– Cal Marquès. Segle XVII-XVIII. Sobre l’antic castell de Pau.
– Estanys de Vilaüt.
– Dolmens de la Burnauaç, Coll de l’Bosc de la Margalla i de la Creu Blanca
– Empordàlia (Vins i olis) Tel.: 972 53 01 40
-Parc natural del Cap de Creus- Tel.: 972 193 191

On menjar?

– Restaurante Mas Lazuli (Tel: 872 22 22 20)
– Restaurant Garimall (Tel: 972 53 08 66)

La Proposta…

Val la pena descobrir el poble de Pau i conèixer la seva producció vitícola i d’olis de gran qualitat tot visitant la Cooperativa Empordàlia, situada a l’entrada del poble (Tel.: 972 53 01 40).

Ajuntament

Alcalde: Pere Maluquer
Habitants: 560 hab. (2019)
Altitud: 37 msnm
Superfície: 10,7 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon: 972 530 058
Web: http://www.pau.cat/

[widget id="search-2"]
[widget id="pages-2"]
Celler Empordàlia
[widget id="text-2"]
[widget id="tag_cloud-2"]
Desplaça cap amunt