Pedret i Marzà, Alt Empordà, Girona

Pedret és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. Els dos nuclis que formen Pedret i Marzà estan separats entre si per un quilòmetre de distància, Pedret està més dispersat, mentre que Marzá té un conjunt de cases al voltant d’una plaça, amb restes del que va ser fortalesa medieval. Està regat per la riera de Pedret, afluent de la Muga. La ramaderia, especialment la porcina és la base de la seva economia juntament amb el cultiu de secà.

El territori de Petreto és esmentat l’any 953 com un dels límits orientals de l´estany de Castelló, en un precepte del rei Lluís d’Ultramar que confirma els drets de pesca que el monestir de Sant Pere de Rodes hi tenia, així com la propietat de les illes, Volvagro, Foniliaria i Sararto, la localització de les quals és difícil de precisar avui dia. D’altra banda el nom de Marzà apareix esmentat en un document de l’any 1060.

El 1933 Pedret i Marzà es varen segregar de Vilanova de la Muga, municipi a que va pertànyer des de l’any 1846. La tranquil·litat que s’hi respira al petit poble rural situat al cor de la plana empordanesa permet als habitants i visitants de Pedret i Marzà gaudir d’una excepcional qualitat de vida.

L’església parroquial de Sant Esteve de Pedret està situada al cim d’un petit terraplè rocós, al mig del petit nucli de Pedret. És un temple de grans dimensions, d’una sola nau de planta rectangular amb absis semicircular orientat a llevant. La nau està coberta amb una volta apuntada seguida i l’absis presenta volta de quart d’esfera, precedit d’un presbiteri cobert amb volta apuntada més baixa que la de la nau. El segon cap de setmana d’Agost es celebra la festa major de Sant Esteve. A mitjans maig té lloc la festa de Sant Isidre, dedicada als avis del poble.

Qué veure?

– Restes del castell de Marzà. Declarats ben d’interés cultural.
– Muralles y torre de vigía del castell de Marzà
– Església de Sant Esteve de Pedret. (s.XII, i d’estil romànic).
– Església parroquial de Sant Isidre iy Sant Antoni.

On menjar?

– Restaurant

La Proposta…

Antigament tenien molta anomnada les gallines de Marzà. L’escriptor Pere Coromines, en el seu llibre “Les Gràcies de l´Empordà” parla de les gallines de Marzà , que anaven a pondre a Garriguella. “Tu faràs, diuen, com les gallines de Marçà, que van a pondre a Garriguella”…

Ajuntament

Alcalde: Daniel Valencia
Habitants: 95 (2018)
Altitud: 22 msnm
Superfície: 8,7 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon: 972 530 550

Desplaça cap amunt