Pont de Molins, Alt Empordà, Girona

Històricament, el terme estava format pel nucli antic de Molins o Molins de Dalt. Al segle XVIII, es va crear un nou nucli a l’altra banda del riu, el Poble Nou. La construcció del pont va donar nom al nou municipi, Pont de Molins, englobant els nuclis antic i nou, a més dels masos i molins escampats. Per sobre el pont hi passa la que havia estat l’antiga carretera de França. El traçat de la carretera es desplaçà a llevant uns 200 m i es construí un pont nou. Avui constitueix un enllaç entre els dos nuclis de Pont de Molins, a banda i banda del Muga

L’agricultura és d’importància per a la seva economia, els cultius són de secà majoritàriament i especialment la vinya; el municipi havia tingut una important cooperativa vinícola dins la D.O. Empordà. Pont de Molins va formar part del municipi de Llers fins al segle XVIII, i d’aquella època és la seva església parroquial de Sant Sebastià de Molins.

El nucli anomenat Molins està documentat de segle X com a pertanyent a el monestir de Sant Pere de Roda. El seu castell figura, amb documents de l’any 1125, com a propietat del comte de Barcelona Ramon Berenguer III, com a part de les fortaleses del comtat de Besalú. Era un dels onze que formaven part de la jurisdicció del castell de Llers, així com també el castell de Montmarí que es troba en el terme de Pont de Molins.

Sant Sebastià de Molins és l’església parroquial de la vila,situada al costat de l’antic cementiri del poble. La seva construcció es va acabar de bastir l’any 1789, data que figura esculpida a la llinda de la porta Es tracta d’un edifici religiós de planta rectangular, situat al centre del poble de Molins. Consta d’una sola nau amb capelles laterals i absis semicircular. La coberta és a dues vessants. Al centre de la façana principal hi ha un rosetó. El campanar és una torre de planta quadrada amb arcs apuntats i fets amb rajols, que s’alça al lateral esquerre de la nau. Aquesta església està protegida com a bé cultural d’interès local.

Pont de Molins celebra la seva Festa Major l’últim cap de setmana del mes d’Agost i l major part dels actes tenen lloc davant del nou ajuntament, a l’antiga casa de Can Telena, on s’hi ha arranjat una gran plaça.

Qué veure?

– Pont Vell
– Farinera de Sant Lluís- Tel.: 872 60 90 14
– Restes del Santuari de Santa Maria del Roure, del 1638.
– Església Parroquial de Sant Sebastià, de 1789.
– Restes d’antics molins d’aigua.

On menjar?

– Restaurant Amiel i Molins – 972 529 358
– Bar Merendero El Celler – 972 52 92 01
– Restaurant El Molí – 972 52 92 71
– Restaurant el Racó d’en Miquel –972 52 93 99
– Restaurant la Masia -972 52 93 34
– Restaurant La Taverna del Cargol – 972 52 93 81

La Proposta…

Pont Vell: El Pont Vell de Pont de Molins, sobre el riu Muga, és una obra històrica que va donar nom al municipi, unint el Poble Nou i l’antic nucli de Molins. El pont fàcilment visible conserva part de la seva estructura de tres arcades amb volta de canó, fet amb carreus ben escairats, del segle XVIII.

Ajuntament

Alcalde: Josep Fuentes
Habitants: 530 (2018)
Altitud: 43 msnm
Superfície: 8,7 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon: 972 529 264

Desplaça cap amunt