Pontós, Alt Empordà, Girona

Pontós és municipi de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme municipal està en la confluència dels rius Muga i Fluvià, amb les rieres de Pontós, Santa Anna i de Àlguema. El poble situat en una petita vall, té cultius de regadiu i secà, així com ramaderia. Limita al nord amb Ordis i Borrassà, a l’est amb Garrigàs, al sud amb Bàscara i Vilademuls, i a l’oest amb Navata. El veïnat de Romanyà d’Empordà forma part del municipi de Pontós. Els boscos de pins, alzines i roures i els camps de cultiu defineixen el seu entorn natural. La diversitat de vestigis històrics permeten resseguir la història de Pontós des d’època íbera fins a l’actualitat.

El nom de Pontós ja apareix documentat l’any 979 amb el nom de: Pontonos. Segons els estudis realitzats sobre el topònim «Pontós», es diu que deu derivar de ponts o petits ponts. Seria, doncs, un diminutiu del llatí «pons, pontis».

Pontós és un poble tranquil dels aspres empordanesos, situat al mig de terrenys ondulats i de poca elevació, entre el curs del riu Fluvià, que és el seu límit meridional, i la riera d’ Àlguema, que és el límit nord. El poble s’estén en un planer, entre dos petits turons: a migdia el puig on hi ha les restes de l’antic castell de Pontós i al nord el turó on es dreça la torre de l’Àngel.

L’església de Sant Martí de Pontós, és un edifici del segle XVIII que conserva alguns elements de l’anterior temple romànic. S’hi accedeix a través d’una escalinata que ens deixa en una agradable plaça-jardí, on hi ha bancs per seure i un parc per la mainada. La façana principal de l’església es presenta imponent, davant nostre. La portalada és una obertura rectangular, feta de pedra calcària. Sobre la llinda hi ha una fornícula en forma de petxina dins la qual s’hi col·locà una imatge moderna del patró. Sobre l’arc de la fornícula hi ha gravada la data 1773. Al centre de la façana hi ha un rosetó. Al seu extrem de migdia, s’hi troba el campanar, de planta quadrada amb una arcada de mig punt en cada un dels murs, a la part superior. La seva coberta té forma de casquet apiramidat. La torre fou construïda aprofitant carreus de l’antiga església romànica (possiblement dels segles XI-XII).

Qué veure?

– Església de San Martí. Segle XVIII
– Església de Sant Mer i Sant Celdoni. Romànic Segle XII
– Ermita de Santa Anna, de Pontós. Segle XVI-XVII
– Santuari de Nostra Senyora de Lorda. (En ruïnes)
– Jaciment arqueològic del Mas Castellar
– Casa de Can Calet
– Castell de Pontós
– Torre de l’Àngel

On menjar?

– Bar-Restaurant Santa Anna – Tel.:972 56 04 47
– Restaurant Can Cassoletes – Tel.:972 193 094
– Restaurant Can Barbes – Tel.: 972 19 30 94

La Proposta…

«El Lourdes català»: A la banda nord i a pocs metres de l’església es troba l’anomenat santuari de la Mare de Déu de Lorda o «el Lourdes català».Sembla ser que un capellà que hi hagué al poble, després d’un viatge a Lourdes, va posar una imatge de la Mare de Déu, en un racó recollit, hi aixecà un altar i una trona. Ara està tot abandonat, veient-se encara uns plafons de rajola, amb escenes de la Mare de Déu. l’any 1890 unes 3.000 persones varen assistir l’any 1890 a la inauguració del santuari.

Ajuntament

Alcaldessa: Barbara Van Hoestenberghe
Habitants: 266 (2019)
Altitud: 100 msnm
Superfície: 3,7 km²
Codi Postal: 17773
Telèfon: 972 560 228

Desplaça cap amunt