Riumors, Alt Empordà, Girona

Segons els estudis realitzats sobre el topònim «Riumors» es diu que pot provenir de «rius morts», figuradament rius de corrent molt lenta. La gent del poble i de pobles veïns pronuncien «Rimors». El terme s’estén per la plana de l’Empordà, entre els cursos dels rius Fluvià i Muga.

Antigament hi havia estanys i aiguamolls que, entre els segles XVII i XIX, van ser dessecats per guanyar terres de cultiu. Durant el segle XVIII, amb la dessecació dels estanys de Riumors, les terres fèrtils es repartiren entre el monestir de Sant Pere de Rodes, que des d’antic tenia drets sobre el lloc, i el senyor de Xamunar (marquès de Riumors). Amb la desamortització se subhastaren les propietats del monestir. Anys després la major part de les terres dels Xamunar han estat adquirides per veïns del poble o de pobles propers. Les possessions que el monestir de Sant Pere de Rodes tenia in villa Riubeuri mortui, en el comtat d’Empúries, ja són confirmades l’any 974 en una epístola del papa Benet VI dirigida a l’Abad Eldesind.

L’any 1019 la parròquia de Sant Mamet de Riumors s’esmenta com ua possessió de la Canònica de la Seu de Girona, L’església de Sant Mamet, amb dades des de l’any 1019, que es va consagrar el 1150, per la qual cosa es creu que ja llavors hi va haver una reconstrucció. La gran inundació de l’any 1421 va arrasar el poble. Van reconstruir l’església el segle XV o XVI, aprofitant elements de l’anterior. El resultat és una església d’una sola nau, que més tard va tornar a ser reformada i fortificada. A la façana hi ha la portalada, rectangular, amb una fornícula sobre la llinda, amb la imatge de la Verge Maria i el nen Jesús

En algunes cases i masies s’hi pot veure, a les façanes, plafons de ceràmica amb al·lusions als serveis que qui les habitaven tenien amb la casa Xammar, marquesos de Riumors, senyors del lloc juntament amb el monestir de Sant Pere de Rodes.

Qué veure?

– Església de Sant Mamet
– Casa Xammar (masia sXVII)

On menjar?

-Restaurant L’Escola- Tel.: 972 53 42 80

La Proposta…

Us convidem a passejar pels carrers del nucli urbà, força desordenat, però que manté encara algunes cases i masies dels segles XVII o XVIII. En algunes masies hi ha, en les façanes, plafons de rajoles del segle XIX amb cartells al·lusius als diferents serveis que tenien els seus habitants en relació amb la casa Xamunar; grans propietaris del lloc, que tenien el títol de marquesos de Riumors.

Ajuntament

Alcalde: Josep Maria Padrosa i Gorgot
Habitants: 263 (2018)
Altitud: 7msnm
Superfície: 6,54 km²
Codi Postal: 17469
Telèfon: 972 534 210

Desplaça cap amunt