Roses, Alt Empordà, Girona

La vila de Roses és avui en dia la més important de la Costa Brava septentrional, amb un dels ports pesquers i esportiu més importants del litoral, i amb una àmplia oferta turística i de serveis de tota mena, amb hotels, apartaments, càmpings, restauració, etc.

Roses ofereix una costa plena de contrastos, amb penya-segats i recollides cales d’aigües transparents, i unes platges de sorra fina, amb aigües d’un blau intens i poc profundes, ideals per a famílies i per a la pràctica d’esports nàutics. Les cales es troben incloses en el Parc Natural del Cap de Creus. Això fa que els visitants puguin gaudir d’unes cales naturals on la vegetació autòctona és present fins a tocar mar, amb paisatges salvatges i aigües transparents. Ideal per a la pràctica del submarinisme.

La fundació de la vila es perd en el temps, i encara perduren alguns vestigis del seu passat, com el dolmen de la Creu d’en Cobertella, el més gran de Catalunya, cobert per una llosa d’unes quatre tones de pes; el conjunt de la Ciutadella, situat a la dreta de la carretera que va a Figueres i que és una construcció militar del 1543, erigida sota el regnat de Carles I. Destaca la monumental porta del Mar, d’estil renaixentista.

Tot el conjunt de la Ciutadella és un Bé Cultural d’Interès Nacional, declarada conjunt historicoartístic l’any 1961, la Ciutadella, aplega vestigis de diferents ocupacions dels darrers tretze segles. La fortificació militar, és un recinte de 131.480 m2 i, el seu interior és un important jaciment arqueològic ja que, entre altres, s’hi troba la ciutat grega de Rhodes, fundada l’any 776 a. C; el monestir de Santa Maria, del segle XI, d’estil romànic llombard, i el Museu que facilita una immersió en la història i el patrimoni cultural de Roses, des de la prehistòria fins a l’època més recent.

Un altre edifici singular de la vila és el castell de la Trinitat, construït l’any 1544 i restaurat durant els darrers anys i des del qual es poden veure unes vistes espectaculars d’una de les badies més belles del món. Dins la vila es troba l’església parroquial de Santa Maria de Roses,un edifici que fou consagrat l’any 1796 i del qual es conserven l’absis, el creuer i la cúpula. Actualment restaurada conté unes capelles laterals i façana neoclàssiques, obra de l’arquitecte Martí Sureda i Deulovol, de l’any 1853.

De la vila destaquem també l’edifici de la Casa Mallol, a la plaça de Catalunya, edifici modernista, que acull avui dependències municipals. Altres elements que mereixen una visita són el castell de Bufalaranya, el castrum visigòtic i l’important parc megalític format per diferents dòlmens, menhirs, cistes i inscultures.

Roses disposa també d’un important centre comercial, amb un ampli ventall d’establiments de tota mena, i un atractiu passeig que recorre la façana marítima.

Celebra la Festa Major per la Mare de Déu d’agost (15 d’agost), i el mercat setmanal els diumenges al matí. Des del segle XVII, Roses celebra el carnestoltes amb el tradicional “Carnaval de Roses”, que comença el Dijous Gras i s’allarga durant quatre dies amb diverses activitats,especialment rues de carrosses i comparses, i balls. També és de destacar a l’estiu els concerts de “Sons del Món” i altres activitats lúdic festives que hi tenen lloc.

Roses disposa també d’un important centre comercial, amb un ampli ventall d’establiments de tota mena, i un atractiu passeig que recorre la façana marítima.

Qué veure?

– Castell de la Trinitat
– Parc Megalitic de Roses
– Cales i platges
– Gastronomia
– Església de Santa Maria
– Far de la punta de la Poncella
– Port nàutic i pesquer

On menjar?

– Restaurant Ca La Margarita (Tel: 972 15 38 31)
– Restaurant Falconera (Tel: 972 25 64 45)
– Hotel Risech (Tel: 972 25 62 84)
– Restaurant El Caiman (Tel: 972 15 24 41)
– Bar Antonio (Tel: 972 25 49 88)
– Restaurant Portobello (Tel: 972 15 42 65)
– Restaurant El Rey de la Pampa (Tel: 972 25 38 41)
– Restaurant Bajamar (Tel: 872 07 34 48)
– Restaurant Ca la Valeria (Tel: 972 25 51 94)
– Restaurant El Cau (Tel: 646 21 30 43)
– Jacko Bar

La Proposta…

Visita a la Ciutadella: no desaprofiteu de fer una visita a la fortificació renaixentista que, a l’interior del seu recinte, conté un jaciment arqueològic de cronologia molt àmplia, amb restes d’època antiga (barri hel·lenístic) i visigòtica o tardo-romana. De la Roses medieval són presents el monestir i el nucli urbà que es desenvolupa al voltant amb els diferents perímetres de muralles, fins a la darrera fase, la d’època moderna, de les qual se’n conserven les restes de diferents edificis militars La Ciutadella de Roses és un bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i jaciment arqueològic en continua investigació

Ajuntament

Alcalde: Joan Planas
Habitants: 19 550 hab. (2019)
Altitud:5 msnm
Superfície: 45,90 km²
Codi Postal: 17480
Telèfon: 972 252 400
Turisme: 972 25 73 31

Desplaça cap amunt