Sant Llorenç de la Muga, Alt Empordà, Girona

El poble de Sant Llorenç de la Muga està situat en la vall alta del riu Muga, envoltat de muntanyes on els boscos són de pins, alzines i roures. S’hi conreen cereals, vinyes i oliveres. El nucli urbà de Sant Llorenç de la Muga és una obra inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El lloc de Sant Llorenç de la Muga és documentat ja al segle X amb el nom “Santi Laurenti de Sambuca”, encara que hom creu que ja era habitat en època romana.

El nucli històric actual fou fortificat cap els segles XIV-XV, conservant avui en dia el traçat de la muralla format per quatre torres i tres portals, creant un recinte de forma gairebé triangular. Al llarg del segle XVIII la població es desenvolupà gràcies a l’activitat menestral de paraires i cardadors. Sota el regnat de Carles III, s’explotaren les mines de ferro i plom, fundant diverses fargues, com la Farga Reial de Sant Sebastià, dedicada a l’elaboració de munició. Al maig de l’any 1794 va ser destruïda pel general francès Pierre François Charles Augereau i les seves tropes, en la Batalla anomenada de Sant Llorenç de la Muga, durant la Guerra Gran. Les ruïnes d’aquesta fosa estan cobertes actualment pel pantà de Darnius-Boadella.

Pel que fa al nucli antic, situat a la banda de migdia del nucli urbà, els elements més destacats del nucli són el Castell medieval de Sant Llorenç, amb les diferents torres, portals i trams de muralles de la fortificació, l’Església romànica de Sant Llorenç i les diferents carrers i cases d’origen medieval i d’època moderna. L’Església de Sant Llorenç, existent des de l’any 972, segurament és posterior al nucli de Sant Llorenç per la seva situació lateral, a un cantó del poble. El temple romànic era originàriament de tres naus. Fins arribar a l’estructura actual, ha sofert una dilatada història de transformacions, reformes i destruccions parcials: hi manca la nau lateral esquerra, l’absis de la nau dreta està totalment reconstruït i la façana està molt transformada i és posterior a l’església original. El voltants de l’absis es troben actualment enjardinats i amb accés a la Muga i als petits hortets de fora la muralla on es cultiven les famoses mongetes de Sant Llorenç, de les que se celebra una important fira el primer diumenge del mes de març i celebra la seva Festa major per sant llorenç, a l’Agost.

Qué veure?

– Església de Sant Llorenç de la Muga – Tel.: 972 569 140
– Parc d’en Pep
– Torre de guaita de Sant Llorenç- 972 56 91 40
– Església i Pont de Sant Antoni

On menjar?

– Pizzería La Piazza (Tel: 972 569 119)
– Restaurant Sa Muga (Tel: 676 73 00 37)
– Societat La Fraternitat (Tel: 650 70 13 17)

La Proposta…

Us recomanem visitar al Parc d’en Pep la sínia de Sant Llorenç, un monument nostàlgic dedicat a l’aigua. Es Tracta d’una reproducció fidel de la sínia original que va deixar de funcionar fa setanta anys i que permet regenerar 60.000 litres d’aigua de la Muga. En un futur es preveu que pugui servir per generar corrent elèctric.

Ajuntament

Alcaldessa: Montserrat Brugués
Habitants: 251 (2018)
Altitud: 86 msnm
Superfície: 31,8 km²
Codi Postal: 17732
Telèfon: 972 569 140
Web: www.santllorencdelamuga.cat

Desplaça cap amunt