Sant Miquel de Fluvià, Alt Empordà, Girona

Situat a l’esquerra del riu Fluvià, el terme municipal limita a nord i a l’oest amb Palau de Santa Eulàlia, al sud amb Sant Mori i Ventalló i a l’est amb Torroella de Fluvià. El riu que els romans nomenaven simplement el fluvium (riu) és l’origen de la denominació actual, Fluvià, i és el que al seu torn ha donat nom al municipi.

Sant Miquel de Fluvià es creà amb la fundació del monestir de Sant Miquel, que en principi depengué del de Sant Miquel de Cuixà sota el mandat de l’Abat Oliba ja que els terrenys on es va aixecar ja eren propietat dels monjos de Cuixà, molt abans de l’any 1011. Així consta a la butlla del Papa Sergi IV de l’any citat que confirma les seves possessions. En aquestes dates diu que ja existia un petit poblat amb la seva esglesiola.

El 26 de juliol de 1045, en aquest indret, a uns 2000 m del Fluvià en una petita vall que se’n deia Vallgarriga, del comtat d’Empúries, i prop d’una font, es marcà i s’afità amb creus, el lloc destinat a la construcció del cenobi i dependències monacals en senyals d’immunitat eclesiàstica. La construcció va ser lenta, ja que no es va consagrar fins passats més de 20 anys després de la cerimònia de l’emplaçament. Sembla que hi hagué malentesos entre els propietaris i el noble local Guillem de Fonolleres el qual, reclamava per a ell, la propietat del terreny adduint que, el comte Gaufred d’Empúries l’havia cedit al seu pare.

La història del monestir és força desconeguda ja que el seu valuós arxiu es va perdre juntament amb el del monestir gironí de Sant Pere de Galligants, al qual havia estat incorporat el de Sant Miquel a inicis del segle XVII. Al cap de migdia del carrer Major i. a pocs metres al nord de l’església, es troba la Casa de la Vila, a la façana de la qual hi ha encastat un relleu de pedra que representa l’arcàngel Sant Miquel amb el drac vençut als seus peus al qual punxa amb una llença. És una peça d’escultura renaixentista.

Sant Miquel de Fluvià té estació del tren de Barcelona a Portbou, i celebra la festa de maig, en honor de la Santa Espina, i al setembre té lloc la Festa Major de Sant Miquel. També cal destacar, a finals de maig, la Fira dels oficis artesans que omple d’artesans i públic els carrers del poble.

Qué veure?

– Monestir de Sant Miquel de Fluviá. s. XI
– Capella de Sant Sebastià
– Forn romà (Molt ben conservat)

La Proposta…

Si voleu visitar el Monestir de Sant Miquel de Fluvià, s’organitzen visites guiades a l’estiu, i, fora d’aquestes dates, podeu trucar al telèfon 666.56.17.96. Aquestes visites transcorren pel Monestir Benedictí, amb l’església romànica del segle XI, la torre campanar i el seu claustre recentment recuperat, el forn romà i la font d’aigua que va ser clau per l’emplaçament del monestir.

Ajuntament

Alcalde: Àngel Posas
Habitants: 251 (2018)
Altitud: 28 msnm
Superfície: 3,62 km2
Codi Postal: 17475
Telèfon: 972 568 070
Web: www.santmiqueldefluvia.cat

Deixeu un comentari