Sant Mori, Alt Empordà, Girona

Sant Mori és un municipi situat a la dreta del riu Fluvià, que limita al nord amb Sant Miquel de Fluvià, a l’est amb Ventalló, al sud amb Saus, Camallera i Llampaies i a l’oest amb Palau de Santa Eulàlia. El poble està format per dos nuclis construïts sobre dos turons veïns, separats uns 300 metres: el nucli antic o també anomenat barri del Castell, i d’extramurs o barri del Puig.

La seva economia es basa en l’agricultura i la ramaderia. Compta amb una petita central elèctrica i el turisme cada vegada està augmentant. L’origen etimològic de Sant Mori prové de l’aglutinació del nom del patró, sant Maurici. L’antic nucli s’originà al voltant del castell de Sant Mori i de la primera església parroquial de Sant Maurici, formant carrerons estrets que s’adaptaren al turó. Les primeres fons documentals estan lligades amb el cens de les esglésies amb renda pròpia que havien que contribuir al sosteniment de les croades mitjançant l’impost de la dècima. En aquest document s’esmenta l’ecclesia sancto Martino, errònia transcripció de sancto Mauritio. D’altra banda l’existència d’una església preromànica als afores del nucli antic, Sant Julià de Sant Mori, indica que la zona ja era anteriorment poblada, encara que el poblat primitiu no devia concentrar-se a dalt del turó, sinó per contra, dispers per la plana.

L’església parroquial de Sant Maurici, situada dins la població, és d’una nau amb absis semi-circular i capelles laterals. A la façana principal, de ponent, hi ha una gran portalada rectangular. Sobre la seva llinda hi ha una fornícula i hi figura, incisa, la data 1788. Més amunt hi ha un senzill rosetó. Centre de la baronia de Sant Mori des de mitjan segle XV i del marquesat de Sant Mori des de l’any 1893. La reina regent, Joana Enríquez, i el seu fill, l’infant Ferran (Ferran II el Catòlic), en plena guerra civil catalana, van passar uns dies en el castell de Sant Mori, on va convocar i reunir un Parlament durant el mes d’octubre de 1466. L’actual castell de Sant Mori, d’estil renaixentista fou construït en aquella època sobre les runes d’un castell anterior del qual hi ha vestigis a la plaça major de Sant Mori.

L’actual nucli principal del poble de Sant Mori està format per aquest castell renaixentista, per l’església d’estil romànic i les cases que els envolten, la majoria de les quals són dels segles XVII i XVIII algunes d’elles foren edificades sobre les antigues muralles. A la zona sud d’aquest nucli hi ha un raval anomenat ‘El Puig’ format durant el segle XVIII. Avui en dia l’aspecte extern de Sant Mori es conserva pràcticament igual que fa dos segles cosa que enorgulleix als seus 174 habitants.

Sant Mori celebra la seva Festa Major en honor de Sant Maurici (Sant Mori), al setembre , i a l’estiu, la seva Festa Major d’Estiu.

Qué veure?

– Església de Sant Maurici
– Església de Sant Julià
– El castell de Sant Mori

On menjar?

La Proposta…

Església de Sant Julià de Sant Mori: Al sud del nucli urbà de Sant Mori, a mig quilòmetre de distància del poble i a tocar el marge esquerre de la carretera GI-631, que dóna accés a la vila podem veure les restes d’aquesta església preromànica dels segles VIII-IX, on posteriorment es construí adossat el Mas Sala.

Ajuntament

Alcalde: Josep Mª Canals
Habitants: 177 (2018)
Altitud: 51 msnm
Superfície: 7,5 km²
Codi Postal: 17488
Telèfon: 972 794 101
Web: www.santmori.cat

Desplaça cap amunt