Terrades, Alt Empordà, Girona

El municipi de Terrades està situat a 12 quilòmetres de Figueres, distància que és de molt bon recórrer gràcies a la carretera que té un gran atractiu pel fet de travessar una vall ben proveïda de terres i boscos. Limita amb els termes municipals de Boadella, al nord; Llers, a l’est; Cistella i Vilanant, al sud; i Cabanelles i Sant Llorenç de la Muga, a l’oest.

Formen part del terme municipal els veïnats de Palau-surroca i de la Guàrdia, situats a 2 quilòmetres de Terrades i integrats per diferents masos de bon localitzar gràcies a la seva adequada senyalització. És un poble tranquil, predominantment agrícola i ramader, i gaudeix d’un clima agradable i molt favorable per al cultiu del cirerer, la qual cosa ha permès que les cireres de Terrades gaudeixin d’una qualitat excel·lent i siguin especialment apreciades arreu dels mercats.

Si voleu visitar el poble de Terrades aprofiteu per fer-ho a inicis de primavera, quan els cirerers estan florits. Sortint de Figueres, passat Llers, seguint una carretera asfaltada podrem veurem camps ben treballats, alguna vinya i olivars. Les zones no conreades estan cobertes per garrics i pinedes que creixen en una terra aspre. El poble queda encaixat entre muntanyes, a la conca de les rieres Rissec i Murga, al centre d’una petita vall que fan que tot el conjunt agafi un caire rural.

El lloc de Terrades no consta documentat fins l’any 1027, en una donació de possessions que els comtes Guillem i Adalais feren a l’església de Sant Genís i Sant Miquel de Besalú. L’any 1154 un personatge anomenat Dalmacii de Terrades signà de testimoni en la pignoració de la meitat de l’abadia de Sant Pere de Rodes i del bisbat d’Elna feta pel comte Ponç Hug I al comte Gausfred III de Rosselló.

L’església parroquial de Santa Cecília de Terrades era, fins a la seva destrucció, un edifici romànic, de tres naus i tres absis semicirculars, amb el frontis reformat el 1710; Montsalvatge en destacà la ferramenta de la porta, la trona de pedra esculpida i una làpida a la façana. Un dels batents de la porta es conserva al Museu d’Art de Girona. L’actual església fou feta després del 1939. També cal destacar l’ermita de Sant Sebastià, una construcció de caire popular, consagrada a principis del s. XVII.

Terrades celebra la Festa Major el mes de novembre, coincidint amb la diada de Santa Cecília. Des del 1996 s’hi celebra la Fira de la Cirera el primer cap de setmana de juny on es poden comprar les famoses “cireres de Terrades”.

Qué veure?

– Església parroquial de Santa Cecília
– Castell de Palau-surroca
– Santuari de la Mare de Déu de la Salut
– Ermita de Santa Magdalena

On menjar?

– Societat de Terrades (Tel: 972 56 91 25)
-Santuari de la Mare de Déu de la Salut (Tel: 972 56 90 21)

La Proposta…

Santuari de la Mare de Déu de la Salut.- Fundat per Mossèn Felip Olivet, la primitiva capella va ser inaugurada el 8 de setembre de 1681. Al seu interior guarda una col·lecció d’exvots i és un lloc molt conegut i visitat amb una gran devoció de tots aquells romeus i peregrins que s’hi apleguen periòdicament i que provenen de tots els pobles i viles de la comarca.

Ajuntament

Alcalde: Isidre Felip
Habitants: 314 (2018)
Altitud: 228 msnm
Superfície: 25,73 km²
Codi Postal: 17731
Telèfon: 972 569 048
Web: www.terrades.cat

Desplaça cap amunt