Torroella de Fluvià, Alt Empordà, Girona

El seu territori és pla amb pocs cims d’escassa alçada. Hi ha zones volcàniques pel municipi, especialment, per la part de Vilacolum. El riu Fluvià fa de límit amb el terme de Ventalló i el Sirvent fa la línia divisòria amb Riumors. A més del poble de Torroella de Fluvià, que és la capital, el municipi inclou els poblets de Sant Tomàs de Fluvià i Vilacolum, els antics llocs i parròquies de Palol de Fluvià, la Guàrdia i Sant Martí de Canyà, i els veïnats de la Bomba i els Masos de Torroella.

El sector de ponent del terme és lleugerament accidentat per pujols i serres de formes suaus i de molt poca elevació, que en diferents indrets són cobertes de garrigues i mates baixes i por alguns esclarits boscos d’alzines. En la part més planera del municipi hi ha alguna zona de regadiu. La resta està dedicada a l’agricultura de secà. La ramaderia representa encara avui, una de les activitats dels habitants de Torroella de Fluvià; per aquest motiu els farratges hi són un dels conreus més estesos.

Documentat el 922 on es nomena el lloc de Torroella en un precepte del rei Carles el Senzill a favor de l’església de Girona. El poble té un conjunt arquitectónic medieval, les seves muralles són dels segles XIII y XIV, hi ha cases gótiques i renaixentistes, moltes del segle XVI, com ara: Can Sopa, Can Sastre o Can Bardem.

L’església parroquial de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià, al barri de la Vila, és un edifici romànic, del segle XII, d’una nau amb absis semicircular. Al segle XVIII s’afegiren dues capelles a cada costat de la nau. La porta, a la façana de ponent, és romànica, formada per tres arcs ultrapassats en gradació, llinda i timpà; té un conjunt de ferramenta romànica. L’any 1975 va obrir el Museu del Pagès i el Seu Món. El poble de Torroella de Fluvià celebra la Festa Major el darrer cap de setmana d’agost.

Qué veure?

– Església de Sant Cebrià –Tel. 972 52 02 60

– Nucli antic de Torroella de Fluvià

– Església parroquial de Sant Cebrià, de Torroella de Fluvià,

-Torre de ca l’Albanyà

– Sant Tomàs de Fluvià

La Proposta…

Visita a l’església de Sant Tomàs de Fluvià.- un edifici romànic, bastit sobre restes d’edificis anteriors, probablement a la segona meitat del segle XI. La planta de l’església és d’una nau amb transsepte i tres absis semicirculars a l’exterior, però amb planta de ferradura interior. El més destacable és que el 1982 s’hi trobaren unes importants pintures romàniques del segle XII, que foren restaurades.
Ajuntament

Alcalde: Pere Moradell

Altitud: 9 msnm

Habitants: 723 (2018)

Superfície: 16,95 km²

Codi Postal: 17474

Telèfon: 972 550 263

Web: http://www.torroelladefluvia.cat/

Desplaça cap amunt