Ventalló, Alt Empordà, Girona

El municipi de Ventalló, és situat a la riba dreta del Fluvià, a la conca baixa del riu. S’estén des de les serres de l’interfluvi del Fluvià i del Ter, que assenyalen l’inici dels terraprims, i ocupa una bona part de la plana al·luvial fins a tocar els aiguamolls propers a la costa. El territori no arriba fins a la mar, però a l’extrem oriental, a Pelacalç i a Montiró, només se’n separa uns 2 km. El terme és drenat per diverses rieres que desguassen al Fluvià, entre les quals destaca el Torrent Madral, que es forma als contraforts sud-orientals de la serra de Ventalló.

El Fluvià fa de divisòria septentrional del terme amb els de Torroella de Fluvià i Sant Miquel de Fluvià. A ponent, el terme limita amb Sant Mori, al SW amb els termes baixempordanesos de Vilopriu i Garrigoles, a migdia amb Viladamat, i a llevant amb l’Escala i l’Armentera. El terme comprèn, a part el cap de municipi, els pobles de Montiró, Pelacalç, Saldet, Valveralla i Vila-robau, el veïnat de l’Arbre Sec i el barri dels Masos.

Pel que fa al poble de Ventalló, es troba a 28 m d’altitud, a la dreta de la riera de Caudet, o de Ventalló. El 2018 tenia 854 habitants. El poble forma un nucli compacte, amb carrers estrets, on es conserva un interessant conjunt d’edificis dels segles XVI al XVIII. Als afores, a la banda de ponent, hi ha el veïnat o barri dels Masos, d’origen més recent.

L’església de Sant Miquel de Ventalló fou fins el 1606 sufragània de la parroquial de Valveralla. Aquell any fou erigida en parròquia independent. El temple, que degué acabar-se cap el 1673, manté encara en la seva estructura l’estil gòtic. El més interessant d’aquesta església és la seva decoració esculpida, d’estil barroc popular. Els seus agregats també disposen tots ells d’elements arquitectònics, esglésies, casals, masies… que us convidem a descobrir. El mateix passa amb les festes que n’hi ha a cada veïnat. Destaquem al maig, la Festa petita de Ventalló. i la festa Major, al setembre. A l’agost tenen lloc les festes majors dels Masos, Vila-robau, del Mas Gros i l’Aplec de la Mare de Déu de l’Om. A l’octubre, a més de la Festa Major de Valveralla, se celebra a Ventalló la Fira de l’Oli.

Qué veure?

– Església parroquial de Sant Miquel de Ventalló. Gòtica.

– Església parroquial de Sant Sadurní (Montiró)

– Església de Santa Maria de l’Om. (Pelacalç)

– Església parroquial de Santa Eugènia. (Saldet) Romànica.

– Jaciment ibèric a Valveralla.

– Església preromànica de segle X (Vila-robau)

– Fundació Perramon d’art modern.

On menjar?

El Teatret de Ventalló (Tel: 972 79 32 20)

La Proposta…

A la banda de migjorn de la plaça de Ventalló podem veure un casalot medieval conegut com a la Casa del Delme. Es tracta d’un edifici dels segles XVI-XVII, amb espitlleres i una teiera de ferro forjat en un angle. El casal, segons alguns autors, fou emplaçat sobre les restes del castell medieval. El delme era la desena part de la collita i els vassalls el pagaven al seu senyor o al rei. També es pagaven delmes a l’Església i als monestirs.

Ajuntament

Alcaldessa: Remei Costa

Habitants 854 (2018)

Altitud: 28 msnm

Superfície: 25,1 km²

Codi Postal: 17473

Telèfon: 972 793 156

Web: www.ventallo.cat

Desplaça cap amunt