Vila-Sacra, Alt Empordà, Girona

Vila-sacra està situat en el centre de la comarca de l’Alt Empordà. El terme municipal té una extensió de 6,02 Km2. I limita al nord amb el terme de Figueres i Peralada, a l’est amb Peralada i Fortià, al sud amb Fortià i El Far d’Empordà i a l’oest amb El Far d’Empordà i Figueres.Etimològicament sembla ser que el nom de Vila-sacra és un topònim format pel mot “Villa” i un nom personal “Saccari”. La història de Vila-sacra va estretament lligada a la del monestir de Sant Pere de Rodes.

A finals del segle XVIII degut als desastres produïts per la Guerra Gran i a la pobresa a què arribà el monestir, els monjos es traslladaren al seu castell de Vila-sacra. El trasllat es realitzà el 10 de desembre de 1798. S’hi estigueren pocs anys, ja que el 1805 el rei Carles IV els concedí el trasllat a Figueres fins la definitiva extinció de la comunitat l’any 1835.L’església de Sant Esteve de Vila-sacra és una nau de planta rectangular que pertany al període RomànicIV, i que conserva algunes restes del temple anterior del període RomànicII. A la banda de ponent i a pocs metres de l’església hi ha les restes del “Castell de Vila-sacra” anomenat “el Palau de l’Abat” o l’Abadia. El més interessant d’entre els actuals vestigis del castell-palau és la torre de planta circular, de forma marcadament troncocònica.

A la banda del migdia de la torre s’hi afegeix un edifici rectangular força gran, l’antic Palau. Hi ha espitlleres a la part baixa i una finestra d’estil gòtic que té els arquets de mig punt i de la qual no es conserva ni la columna ni el capitell.

Les finestres coronelles i l’arcada gòtica demostren que el palau, situat vora la torre més antiga fou bastit als segles XIV-XV. Després d’uns anys de reformes, des de l’any 2011, acull diferents equipaments municipals.

La història

Vila-sacra va ser una de les possessions més importants, a la plana empordanesa, del monestir de Sant Pere de Rodes. El lloc és esmentat ja el 974 en una butlla de Benet VI a l’abat Hildesind, on es confirmen les propietats del cenobi a Villae Saccari. D’altra banda, el 1017 hi tenia possessions el monestir de Camprodon, segons una butlla de Benet VIII (“et in comitatu Petralatensi ipsos masos de Villa Sacar”). En un altre document del 1169 el lloc ja és esmentat amb el nom de Vila-sacra.

L’església és esmentada des del segle XIII i era parròquia al segle XIV. A la fi del segle XVIII, a causa dels desastres de la Guerra Gran i la pobresa a què havia arribat el monestir, els monjos demanaren al rei permís per a traslladar-se al seu castell de Vila-sacra, cosa que efectuaren a la fi del 1798. Pocs anys després, Carles IV els concedí (1805) el trasllat a Figueres, però no hi anaren fins el 1818, any que s’hi establiren fins a la definitiva extinció de la comunitat (1835). Amb les lleis de desamortització de Mendizábal , el castell de Vila-sacra fou venut a un particular en pública subhasta el 1843.

Actualment el poble de Vila-sacra està format per l’església, l’ antic castell, un reduït nucli antic on podem trobar edificacions dels segles XVI i XVIII, i les cases que hi ha a banda i banda de l’antiga carretera que va de Figueres a Roses on hi podem trobar alguns establiments comercials i de restauració. A la banda Nord de Vila-sacra hi passa l’autovia C-260 amb due rotondes que fciliten l’accés a la població.

Pel que fa a les celebracions tradicionals del poble, cal destacar la Festa Major d’hivern de Sant Blai, al febrer, i la Festa Major d’estiu de Sant Esteve, a l’agost. Des de fa uns anys ha agafat anomenada la Fira de la Ceba i el Calçot de Vila-sacra, el febrer; i les representacions de La Passió, per les festes nadalenques.

Qué veure?

-Església parroquial de Sant Esteve

-Castell Palau de l’Abat

– Fira de la Ceba i el Calçot (febrer)

-La Passió (Nadal)

On menjar?

– Restaurant Cal Pastoret (Tel: 972 20 08 12)

La Proposta…

A la plaça de l’Abadia, podem contemplar el conjunt monumental del castell palau de l’Abat, un monestir fortificat lligat a l’ordre benedictina de Sant Pere de Rodes, .en el qual, un cop realitzades les obres de restauració i reforma, des de l’any 2011 acull diferents equipaments municipals.

Ajuntament

Alcaldessa: Maria Corbairan

Habitants: 709 (2018)

Altitud: 16 msnm

Superfície: 6 km2

Codi Postal: 17485

Telèfon: 972 507 523

Web: http://www.vila-sacra.cat

Desplaça cap amunt