Vilabertran, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de Vilabertran és força petit, de només 2,29 km2 d’extensió. Està situat al NE de la ciutat de Figueres, al sector de la plana empordanesa a l’interfluvi entre la Muga i el Manol, la confluència dels quals es fa aigua avall de Vilabertran. El territori és regat per nombrosos pous, i per la riera de Figueres, o de Galligants, la qual, corre paral·lela a l’antic límit municipal amb Vilatenim. El terme és envoltat pels municipis de Cabanes d’Empordà, Figueres, i amb Peralada. Per la vila passa la carretera C-252 de Figueres a Garriguella que a pocs km. s’uneix a la N-260, cap a Portbou, i també en surt de Vilabertran la carretera local que porta a Sant Climent Sescebes.

L’agricultura és encara un recurs econòmic important per la vila, a la qual es dedicava el 2001 el 10,9% de la població ocupada. De terreny molt fèrtil, l’horta és el sistema de conreu més estès. Les explotacions són de petita extensió originades en el repartiment de les grans propietats o terrenys comunals als segles XVIII i XIX. Els horts es reguen amb l’aigua de nombrosos pous. Els hortolans de Vilabertran assorteixen de tota mena de verdures i hortalisses els mercats de l’Empordà i de les comarques veïnes, però és a la ciutat de Figueres on es ven la major part dels seus productes. La cria de bestiar porcí i boví, nodrit en part amb les deixalles dels horts, i d’aviram complementa l’economia vilabertranenca.

El poble sorgí en una cruïlla de camins i s’estén a llevant del monestir. Els carrers són estrets, rectilinis, i s’entrecreuen formant angles rectes.La plaça Major, al centre de la població, és de forma quadrangular. Moltes de les cases de Vilabertran van ser construïdes o reformades als segles XV i XVI. El casal més notable és a la banda nord de la placeta del Doctor Narcís Heras. Al carrer de l’Empordà i al de Vilatenim també hi ha edificis d’interès. La població fou emmurallada.

L’ajuntament va adquirir la Torre d’en Reig, interessant edifici de la fi del segle XIX que havia estat propietat del pintor Ramon Reig i que va ser destinat a serveis municipals. Vilabertran celebra dues festes importants: la seva Festa Major per honorar la seva patrona Santa Maria, pels volts del 15 d’agost, i la Festa Petita, per Sant Ferriol, 18 de setembre, que coincideix el cap de setmana amb la Fira de l’horta i la poma de “relleno” que atreu a milers de visitants al poble.

Qué veure?

– Monestir de Santa María de Vilabertrán. (Romànic s. XI.)

– Bassa i rentador del paratge de la Font de l’abat Rigau

– Torre d’en Reig (Actual Casa de la Vila

– Passejar per carrers i places i veure interessants edificis

– Shubertiadab (Agost) – (+info Tel.:673 73 23 57

On menjar?

– Restaurant La Sinia – Tel: 972 50 12 84

– El Racó de l’Alba – Tel: 972 51 63 75

– Cafè del Sindicat – Tel: 972 67 81 81

La Proposta…

Les Sínies de Vilabertran: Un dels tresors que podeu descobrir a la plana són les sínies de Vilabertran. Passejant pel territori vilabertranenc podeu trobar més d’una vintena d’aquestes sínies, algunes d’elles molt ben conservades. Les sínies han estat un element molt característic i essencial en el desenvolupament agrícola de la vil·la.

Ajuntament

Alcalde: Martí Armadà

Altitud: 19 msnm

Habitants: 951 (2018)

Superfície: 2,3 km²

Codi Postal: 17760

Telèfon: 972 505 902325

Web: http://www.vilabertran.cat/

Desplaça cap amunt