Viladamat, Alt Empordà, Girona
El municipi de Viladamat, és situat a la plana al·luvial de la dreta del Fluvià, pròxim a la costa. El territori és accidentat a ponent pels turons, d’escassa elevació, que separen les valls del Fluvià i del Ter. El terme és drenat, a més, per diverses rieres, torrents i sèquies afluents del Fluvià, com el Rec Madral, i el torrent del Balcar que es forma en part dintre el municipi, a ponent, vora el límit amb Ventalló, i el torrent del Balcar. El municipi limita amb Ventalló, l’Escala Garrigoles, la Tallada d’Empordà i Albons, els tres darrers ja baixempordanesos. El terme comprèn, a part el poble de Viladamat, cap de municipi, el poble de Palauborrell i l’antic lloc de Sant Feliu de la Garriga.
El nom del municipi és compost de vila d’Amat (d’Amatus), nom propi personal llatí). La parròquia antiga de Viladamat era Sant Feliu de la Garriga, que ja amenaçava ruïna el 1753 i a la qual, el 1823, fou retirat el culte, quan ja existia la nova parròquia de Sant Quirze de Viladamat, que anteriorment havia estat simple capella i, des de l’any 1617, sufragània de la de Sant Feliu de la Garriga.
Vora Viladamat conflueixen la carretera C-31 de la Bisbal a Figueres i la local que ve de Palafrugell per l’Escala i la de Castelló d’Empúries per l’Armentera i Sant Pere Pescador. El poble de Viladamat, és al sector pla, a llevant del terme. Per situar-se prop d’Empúries, antiga colònia grega, s’han trobat importants vestigis de l’època ibèrica, romana i fragments de ceràmica grega datats entre els segles VI i V a. C. En 1467, a la batalla de Viladamat va ser derrotat el príncep Ferran, més tard Ferran el Catòlic, per les tropes francocatalanes. Va pertànyer fins a l’any 1621 a el monestir de Sant Pere de Rodes.
L’església de Sant Quirze de Viladamat és de planta rectangular, acabada en semicercle a l’exterior, i a l’interior, en forma poligonal, amb capelles laterals. La volta és de llunetes i la capçalera és coberta amb volta de creueria. La llinda de la porta té la data de 1760. La façana està rematada per un campanar d’espadanya de perfil piramidal, format per dues arcades de mig punt amb campanes, i al costat, una altra espadanya amb coronament circular i lloc per tres campanes més. Viladamat celebra la Festa Major, dedicada a sant Feliu, al principi d’agost, i la festa petita, pel desembre.
Qué veure?
-Església parroquial de Sant Quirze. segle XVI
-Porta i muralles de la Pabordia
-Capella de santa Eulàlia. preromànica
-Conjunt monumental de Sant Feliu de la Garriga, amb església romànica i castell.
-Diverses masies d’estil gòtic-renaixentista al centre de la vila.
On menjar?
– Restaurant Can Parera (Tel: 972 78 83 67)
– La Rostisseria de Viladamat (Tel: 972 78 83 71)
La Proposta…
Les Closes: Vilamacolum va ser la població on va viure i morir l’escriptora catalana Maria Àngels Anglada. És recomanable seguir la ruta literària de l’autora que va vincular el seu univers literari al geogràfic mitjançant uns textos que permeten conèixer més a fons el parc, uns aiguamolls d’una gran biodiversitat ecològica, i molt concretament l’espai de Les Closes, terrenys que fa segles estaven coberts pel mar, però que posteriorment es van assecar i es van convertir en espais idonis per a la pastura i el conreu.
Ajuntament
Alcaldessa: Irene Palol
Altitud: 13 msnm
Habitants: 466 (2018)
Superfície: 1,7 km²
Codi Postal: 17137
Telèfon: 972 788 082