Vilamaniscle, Alt Empordà, Girona

El terme municipal de Vilamaniscle, s’estén pels contraforts sud-orientals de la serra de l’Albera que enllacen amb la serra de Rodes (l’anomenada serra de la Baga d’en Ferran, de 332 m d’altitud, és el punt més alt i forma la divisòria amb el terme de Llançà, a llevant). Al N i al W limita amb el municipi de Rabós i a migdia amb Garriguella. La riera de Volterós i altres minses torrenteres i barrancades de la conca de la Muga drenen el territori. Una carretera local comunica el poble de Vilamaniscle amb la vila veïna de Garriguella, i un camí veïnal que parteix també del poble és el més bo per a visitar l’antic monestir de Sant Quirze de Colera, del veí terme de Rabós.

Hom creu que cal identificar aquest lloc amb el “villare de Melandre” esmentat en una butlla de Benet VIII del 1017 com a límit occidental de l’alou de Sant Martí de Vallmala o Fontanet, possessió del monestir de Banyoles. Al segle XVI el lloc pertanyia als Vilarig.

El poble de Vilamaniscle es troba al mig del terme i a a 169 m d’altitud. L’agrupament és format per cases molt modestes, dels segles XVII-XIX, de dues plantes, amb cellers o corrals als baixos, coberts amb voltes. Els carrers, costeruts, s’esglaonen al vessant d’un serrat. A l’extrem SW hi ha un vell pou públic, i una mica separat del nucli principal, el petit Raval de la Font.

L’església de Sant Gil de Vilamaniscle era a la fi del segle XIV una capella sufragània de Santa Eulàlia de Noves (Garriguella), condició que encara conserva. L’església actual, als afores del poble (uns 300 m vers el SE), és un petit edifici d’una nau, amb capçalera semicircular, construcció molt simple del segle XVII o XVIII. L’anomenat castell de Vilamaniscle o Casa Gorgot té l’aspecte d’una casa pairal fortificada de dimensions enormes, al punt més alt de la població. La Festa Major de Vilamaniscle té lloc al final d’agost o principi de setembre, en honor de sant Gil. A principis de juny es fa la Fira de l’Albera i a l’agost la Jazzejada!, entre altres actes lúdics, festius i culturals.

Qué veure?

– El Castell de Vilamaniscle

– Sant Quirze de Colera – Tel.: 972 56 30 82

– Església de Sant Gil

– La pedra dreta – menhir del mas Roqué

– Dolmen de dofines

– Inscultures de coll d’abella

– Mirador del Suro Gros

On menjar?

-Restaurant Amb Oli – Tel.: 972 15 94 08

– Restaurant La Gana – Tel.: 972 159 408

La Proposta…

Mirador del Suro Gros.- La rehabilitació de la zona verda del Suro Gros comprèn també la instal·lació del mirador. Des d’aquest espai podem contemplar tota la serralada de l’Albera i la de les Salines, així com el massís del Canigó. És molt recomanable visitar-lo sobretot a l’hora que el Sol es pon, ja que la llum de Vilamaniscle ens sorpendrà. Envoltat de vinyes i oliveres, el mirador ofereix amb un sol cop d’ull una comprensió absoluta de la riquesa paisatgística del poble.

Ajuntament

Alcalde: Ramon Bonaterra

Altitud: 169 msnm

Habitants: 208 (2018)

Superfície: 4,72 km²

Codi Postal: 17781

Telèfon: 972 530 518

Web: http://www.vilamaniscle.cat/

Desplaça cap amunt