L'encant d'Albanyà

El poble d’Albanyà és a l’extrem nord-oest de l’Alt Empordà, a l’alta vall de la Muga, ja en terres pirinenques que són en contacte amb l’Alta Garrotxa. L’any 1969 el municipi veí de Bassegoda, va ser incorporat al d’Albanyà i es va convertir així, en un dels termes mes grans de la província de Girona, i el tercer més alt de la comarca de l’Alt Empordà.

El poble d’Albanyà està situat a tocar la riba esquerra de la Muga. Es va començà a formar a l’entorn del monestir de Sant Pere d’Albanyà que pels anys 820-825 fundà un abat de nom Dònmul i que encara, avui dia, és el centre del nucli antic del poble. Un atractiu espai on deixar-se perdre tot passejant per carrers que conserven la seva petjada medieval.

Els camps de conreu de cereals, patates, llegums i farratge, les hortes a la vora de la Muga, la pastura de bestiar i, sobretot, els boscos de roures, d’alzines, de pins i les boixedes van ser activitats econòmiques de la zona. El principal recurs de la seva economia era la producció de carbó vegetal en carboneres, que es venia a les ciutats fins que va aparèixer el gas butà a mitjans del segle XX.

Albanyà és un poble que conta amb molts atractius, des del riu La Muga, una gran riquesa de fauna i flora, tretze esglésies romàniques, restes arqueològiques, masies, ponts, molins, fonts,etc. tot disposat aquí i allà que de tal manera que sembla el paisatge d’un decorat de Nadal, del que podem destacar l’anomena’t Portal d’Albanyà, porta antiga de la muralla de la població del segle XII.

El terme d’Albanyà comprèn el poble del mateix nom, cap de municipi, l’agregat de Carbonils, l’antiga parròquia dels Horts, el santuari del Fau, els veïnats del Molí de Dalt i del Molí de Baix, i les antigues parròquies rurals que integraven el terme de Bassegoda, que són Bassegoda, Llorona, Sous, Ribelles, Pincaró, Corsavell, Sant Joan de Bossols i el santuari de la Mare de Déu del Mont, espais tots ells,que conviden a la passejada o a gaudir de les activitats de lleure.

La Mare de Déu del Mont

La Mare de Déu del Mont és un santuari marià del bisbat de Girona, sobre el pic culminant de la serra del Mont (també coneguda com el Mont o, popularment, la Mare de Déu del Mont), a l’extrem meridional de l’antic municipi de Bassegoda.La seva Mare de Déu és considerada la patrona de l’Empordà i del Bisbat de Girona. L’estiu de 1884 Jacint Verdaguer hi feu estada durant la qual va escriure alguns fragments del poema Canigó. Les vistes des del Santuari són impressionants i ofereixen panoràmiques de 360º. L’accés per carretera es realitza per la A-26 de Figueres a Olot, al trencant del Restaurant Can Vilà.

Observatori astronòmic

Albanyà és un dels municipis més petits de l’Alt Empordà, amb una densitat de població molt baixa i una gran massa forestal. Tots aquests factors fan que gairebé no hi hagi contaminació lumínica i que sigui un lloc ideal per a l’observació astronòmica.

A l’Observatori Astronòmic Albanyà podem gaudir d’una experiència sensorial única amb l’equip d’astrònoms residents, liderats pel prestigiós astrofotógraf Joan Carles Casado, on podrem realitzar un recorregut audiovisual pel firmament adaptant el contingut del bateig astronòmic a les circumstàncies meteorològiques del moment i a l’ època de l’any, per tal que la experiència sigui el més enriquidora possible.(+info telèfon: 972 54 20 20).

Desplaça cap amunt