L'encant d'Espolla

Espolla
El campanar de l’església d’Espolla sobresurt per entre les vinyes (Autor desconegut fons Ddgi)

El municipi comprèn el poble d’Espolla, que n’és el cap, i les antigues parròquies de Baussitges, amb la seva sufragània de Freixe, i Esprac. Es comunica amb carreteres locals amb Capmany passant per Sant Climent Sescebes, vers Garriguella per Rabós i cap a Peralada per Mollet de Peralada. Una bona part del terme és protegit dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

El sector muntanyós del terme, d’una gran bellesa és boscat,amb predomini d’alzines sureres i també de roures i faigs. Els conreus, al sector de la plana, són de vinya i olivera. El terme es compon, al nord, de diverses valls més o menys paral·leles que van de nord a sud. En destaquen la riera de Sant Genís i la riera de Freixe que són els afluents més cabalosos de l’Orlina, que tot i néixer al terme veí de Rabós d’Empordà, té gran part del seu curs alt en la part oriental del terme. Del nucli antic del poble cal esmentar l’església parroquial de Sant Jaume d’Espolla, obra del segle XVIII, de dimensions considerables i una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal. El campanar, una alta torre de planta quadrada, està situadaa ponent de la nau; la base és romànica (segles XII i XIII), encara que fou arrebossada i modificada, i la part superior, amb arcades de mig punt, de rajol, correspon al segle XIX. Dins el nucli també hi ha el castell d’Espolla, fortalesa no gaire gran dels segles XIII i XIV, de planta rectangular que ha estat molt modificada al llarg del temps;La casa dels marquesos de Camps, un gran casal fortificat a la part alta, amb una torre de planta rectangular amb finestra coronella dels segles XIV i XV, i altres cases interessants d’època posterior.

La Plaça de Sant Jaume, popularment coneguda om a Plaça de l’Ajuntament és la plaça principal de la població. L’obertura de la carretera que comunica amb Banyuls de la Marenda va donar noves oportunitats al sector turístic, sobretot el procedent de França. Espolla gaudeix de diferents establiments gastronòmics d’anomenada on poder tastar la cuina local amb els vins se la D:O: Empordà.

Un dels principals centres productors de vi i oli de la comarca

Espolla és un dels principals centres de producció de vi i oli de l’Empordà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, fundat el 1931, és un dels més antics de Catalunya i els seus vins i olis són famosos arreu de la comarca i més enllà. Agrupa pràcticament tots els agricultors del terme. Els principals ceps que es conreen són la carinyena negra i el lledoner blanc. Des del 1997 se celebra, el mes de gener, la Fira de l’Oli i de l’Olivera que aplega molts visitants a la població per adquirir vins i olis. Recomanem la visita al Celler Cooperatiu d’Espolla, edifici dissenyat per l’arquitecte Pelai Martinez inspirat en les grans “Catedrals del Vi”, inaugurat el 8 de novembre de 1931. El trajecte al llarg dels més de cent anys d’història és el retrat de la transformació d’un poble, Espolla, i d’una activitat, l’elaboració de vi i oli, que encara avui és senya d’identitat d’aquest racó de l’Alt Empordà. (+info:Tel.: 972 56 31 78).

El poble de Bausitges

L’agregat de Baussitges és format per una sèrie de masies esparses a la vall alta de la Rigarda; fins al segle XIX formà municipi independent, que incloïa una bona part de les terres del sector septentrional. L’església de Sant Martí de Baussitges fou consagrada pel bisbe Gotmar de Girona el 946. El topònim és d’origen preromà. L’església es troba avui sense culte i és un interessant exemplar preromànic molt primitiu, d’una nau amb absis trapezial lleugerament desplaçat, potser anterior a l’acta de consagració. A l’altre costat de la Rigarda hi ha el Mas Roig i el Mas de Sant Martí.

Desplaça cap amunt