L'encant de Boadella i Les Escaules

Boadella d’Empordà situat a uns 14 km de Figueres és un petit poble amb encant envoltat de natura i regat per les aigües de la Muga. Es pot accedir-hi per la carretera N-II en direcció a França entrant al poble de Pont de Molins i seguint la carretera comarcal que condueix a les Escaules i després a Boadella, a uns 3 km. També es pot agafar una carretera que condueix des de la N-II a Biure d’Empordà i a Boadella.

El terme municipal, d’una extensió de 10,73 km2, està format pels pobles de Boadella i les Escaules. Boadella és el cap de terme, situat a la riba dreta de la Muga, i a 89 m d’altitud. Les Escaules es troba a 3,3 km Muga avall i també a la dreta d’aquest riu. El municipi ocupa una petita vall regada per la Muga en el seu curs mitjà, abans d’entrar en contacte amb la plana empordanesa.
Aquesta vall es troba envoltada per muntanyes i pujols que són els últims contraforts pirinencs que limiten la plana empordanesa destacant les serres dels Tramonts i, la dels Eixarts. Els cims més alts del terme són el puig del Penjat ( 263 m), el puig Cargol ( 260 m). La Muga travessa el terme municipal.

El salt de la Caula és un dels llocs més encantadors de la comarca. El salt, d’uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula, que salva el desnivell dels penya-segats de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga.

Els penya-segats propers al salt presenten bastants avencs i coves que ja van ser habitades en temps prehistòrics. Tota la zona, molt propera a la Muga, està flanquejada per nombrosos arbres de ribera (verns, pollancres, plàtans …), també hi ha fonts (font de les Fontetes i font de la Caula) i nombrosos racons per passejar i gaudir de la natura. La església parroquial està dedicada a Santa Cecília.i en honor seu se celebra la festa major cada any el cap de setmana abans o després del 22 de novembre. L’any 1978 fou descobert a Les Escaules l’enigmàtic «Molí de les puces», interessant edificació pre-romànica (s. IX-X) situada a 1 km. a ponent de Les Escaules i al costat de la Muga, l’antiga funció del qual encara no ha estat determinada.

El Salt de la Caula

A les Escaules es pot visitar “El salt de la Caula”, un dels llocs més encantadors de la comarca. El salt, d’uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula, que salva el desnivell dels penya-segats de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga. Tota la zona, està flanquejada per nombrosos arbres de ribera (verns, pollancres, plàtans …), també hi ha fonts i nombrosos racons per passejar i gaudir de la natura. El lloc és aprofitat des dels anys 20 per un restaurant amb una terrassa que dóna davant mateix del salt.

El pantà de Darnius-Boadella

1952 el Govern espanyol va acordar construir-hi un embassament per regular les aigües de la Muga i el seu afluent, l’Arnera. Les obres es van iniciar el 1961, i el 1967 l’embassament ja va començar a embassar aigua. El pantà responia a tres necessitats de la comarca de l’Alt Empordà: subministrar aigua potable i produir energia elèctrica per a la ciutat de Figueres i els seus voltants, i regular el cabal de la Muga tant per al reg de les terres de conreu de la plana com per evitar les inundacions que provocaven les crescudes sobtades del riu.

Desplaça cap amunt