L'encant de Cadaqués

Al front oriental de la península del Cap de Creus, trobem la vila de Cadaqués, el poble més oriental de Catalunya  i una vila amb només dos sinuosos accessos, per les carreteres d’EI Port de la Selva i de Roses, que es troben a l’alt de Perafita per a convertir-se en un de sol. La vila de Cadaqués ha estat, doncs, una població amb la mar com a única porta de sortida; aquest aïllament ha configurat la personalitat marinera de la vila i els seus habitants han conservat fins a temps recents particularitats en els seus costums i en la seva parla.

La vila de Cadaqués, es troba a 23 m d’altitud situada al fons de la badia. El nucli antic estava emmurallat i ocupava el pujol rocós de la dreta de la riera que acaba en el lloc anomenat la punta des Baluard (o Riba de Nemesi Llorens), on encara s’alça una torre semicilíndrica que abans de la construcció de la riba s’assentava sobre les roques batudes per la mar, emblanquinada com totes les cases de la vila. Conserva el portal de l’antic recinte, d’arc rebaixat i cobert d’emblanquinat, que donava a la Platja Gran.

El nucli antic de Cadaqués, el forma un conjunt històric, amb carrers costeruts i rampants és un clar exemple d’arquitectura popular mediterrània, on es combinen diferents colors sobre el blanc de les façanes, carrers estrets, plens de detalls, guarnits amb flors, empedrats amb còdols, arcades i mil i un detalls que fan de la passejada un art.

Dins el poble, hem d’esmentar el Museu de Cadaqués, situat al centre històric de la població on es fan exposicions, sovint vinculades a l’activitat o història artística de la vila; el Casino l’Amistat, edifici neoclàssic de 1870, a quin interior es poden contemplar diverses obres d’Eliseu Meifrén. Altres edificis destacats de la vila són els edificis modernistes com la casa blaua o casa Serinyana, i les cases Rahola i del colom o l’ Escola Pública Caritat Serinyana, del 1915. Del poble hem de fer esment destacat de l’Església Parroquial de Santa Maria, potser una de les imatges més difoses de la vila, pintada per tota mena d’artistes i que al seu interior conserva un monumental retaule barroc de talla policromada i daurada,amb 23 metres d’alçada i dedicat a Ia Mare de Déu de l’Esperança.

No oblideu tastar la seva gastronomia, amb el peix del Cap de Creus i el marisc, com a principals protagonistes, ja que per el seu terreny rocós i els forts cops de mar aquí el peix té un sabor intens que trobareu pels molts establiment restauradors de la vila.

El Cap de Creus

Hem de destacar tanmateix, el Cap de Creus, cap del litoral de l’Alt Empordà, situat a l’extrem nord de la Costa Brava, al final d’una petita península que s’endinsa a la mar Mediterrània i que separa el golf de Roses, al sud, del golf del Lleó, al nord. Aquest cap és el punt més oriental de la península Ibèrica. pertany al terme municipal de Cadaqués i forma part del Parc Natural del Cap de Creus, creat el 1948. La força del paisatge i de la gent de la regió del cap de Creus ha estat font d’inspiració per a diferents expressions artístiques i reconegudes obres d‘art, com ara l’oli “El gran masturbador”, pintat per Salvador Dalí el 1929 i quin motiu central sembla que és una roca de l’illa de Culleró .També ha servit d’inspiracions musicals i escenaris cinematogràfics. Destaca el Cap Norfeu i el Pla de Tudela, un espai amb una particular geologia i paisatge i on es troba la cala Culip i, al seu davant, l’illa d’es Culleró.

Casa-Museu Salvador Dalí

A la badia de Port Lligat,es troba la la Casa-Museu Salvador Dalí, una petita casa de pescadors on habitualment va viure i treballar  Salvador Dalí , des de 1930, fins a la mort de Gala el 1982. La casa està dividida en tres àmbits: on transcorria la part mé íntima de la vida dels Dalí, el taller, i els espais exteriors. Actualment es pot visitar ja que està habilitada com a museu, gestionada per la Fundació Gala-Salvador Dalí. (Cal concertar visita prèvia +info: 972 67 75 05)

Desplaça cap amunt