L'encant de Cantallops

Al vessant meridional de la serra de l’Albera, en una zona on la muntanya es dilueix en una plana forestal d’alzines sureres, alzines i roures es troba situat el poble de Cantallops, el qual actualment, amb poc més de 300 habitants, és un lloc on la tranquil·litat, la tramuntana i el viu silenci de la natura són la normalitat i part del seu encant.

El poble es va originar al voltant de l’antic castell de Cantallops. del qual només queden restes parcials, un fragment de la muralla i una única torre que, al segle XIX, fou reconvertida en campanar de l’església parroquial de Sant Esteve. Aquest és un edifici de dues naus amb capçalera carrada, que ha sofert moltes transformacions. La porta, al mur meridional, és d’un arc de mig punt extradossat amb una arquivolta apuntada. Al segle XVIII s’hi afegiren capelles laterals al costat septentrional. El campanar,és d’una torre de planta rectangular, que fou sobrealçada un pis, on hi ha arcades de punt rodó per a les campanes. També cal destacar les restes del monestir medieval de monges agustinianes de Sant Bartomeu de Bell-lloc, diversos masos del segle XIX, diversos molins fariners, les fonts de la Muntanya i els béns del patrimoni natural com són les basses, els estanys i els prats de dall, que conserven una rica, rara i protegida vegetació. La riquesa material de Cantallops s’ha basat en l’agricultura, sobretot de vinya i olivera on existeixen dos reconeguts cellers elaboradors de vins: Vinya dels Aspres i Masia Serra.

A la banda nord del poble hi ha la muntanya de Requesens, en ple Paratge Natural d’Interès de l’Albera on es troben les restes del Castell de Requesens, elements preindustrials com forns de calç, desenes d’antigues carboneres, pous de neu i de glaç, diversos masos del segle XIX i una presa i una serradora de principis del segle XX. És precisament tota aquesta riquesa cultural i paisatgística que ha atret i inspirat al llarg del segle XX a diversos artistes que han nascut o han viscut a Cantallops, com ara el músic Eduard Toldrà.

La riquesa material de Cantallops s’ha basat en l’agricultura, sobretot de vinya i olivera, i la ramaderia, encara que, durant el segle XIX, la petita indústria del suro va ser molt important. Avui, el sector terciari ocupa la major part de l’economia local. Celebra la Festa Major l’agost

Castell de Requesens

A la banda nord del poble hi ha la muntanya de Requesens, en ple Paratge Natural d’Interès de l’Albera on es troben les restes del Castell de Requesens, d’origen medieval, reformat el 1899. En un paratge boscós hi sobresurt al mig de la vall el castell de Requesens. La vall i muntanya que ha donat nom al castell ha estat frontera i lloc de pas des de l’època romana. Per la carena de l’Albera ja hi transcorria el límit entre les províncies romanes de la Gàl·lia i Hispània. Durant l’època visigòtica la zona quedà oblidada, però reprèn importància amb els comtats d’Empúries i Rosselló al segle XII. Aquestes circumstàncies expliquen la presència, ja des d’antic, d’una fortificació que apareix documentada l’any 1050. A l’interior del castell hi trobem la capella d’inspiració romànica, dedicada a Sant Romà. La portalada pertany a l’església vella de Santa Maria de Requesens.

Un avió DC-6 a l’Albera

El 19 de juliol de 1986 un avió DC-6 francès adaptat per a l’extinció d’incendis es va estavellar al puig de les Canals, al massís de l’Albera, en el terme municipal de Cantallops, mentre participava en l’extinció d’un foc.

Trenta anys després, l’avió conserva la seva estructura, tot i que va quedant camuflat enmig del bosc de roures. Rep algunes visites malgrat la dificultat de l’accés i els negociants de ferralla també han visitat el DC-6 però són poques les peces que se n’han pogut endur. Per les seves dimensions i per les característiques del terreny, és impossible retirar-ne les restes, amb la qual cosa l’avió sembla estar condemnat a quedar-se per sempre a l’Albera com a testimoni de la tragèdia que es va esdevenir un dia que l’Empordà va cremar.

Deixeu un comentari