L'encant de Capmany
Situat als darrers contraforts meridionals de la serralada de l’Albera trobem el terme municipal de Capmany que limita amb els termes municipals de Cantallops, Agullana i la Jonquera, per la banda nord; amb Darnius, per l’oest i el sud-oest; amb Biure pel sud, i amb Sant Climent Sescebes i Masarac-Vilarnadal, per l’est. Hi ha algunes masies disseminades i dos veïnats: Bosquerós i la Viladevall. Les principals fonts de riquesa de Capmany son la vinya i la indústria que se’n deriva. Actualment al municipi hi ha nou cellers sota la Denominació d’Origen Empordà, i un altre que no hi està adscrit.
En l’actualitat creix en importància l’oferta de nombroses cases de turisme rural. El poble es troba a 107 m d’altitud, a la vora del Merdançà. El nucli antic, amb les muralles i l’església d’època medieval, i l’eixample, que pertany als segles XVII i XVIII, són situats a la riba esquerra, i un raval de construcció més moderna allarga el nucli habitat a l’altre costat del rieral.
Dins la plaça del Fort es troba l’Església Parroquial de Santa Àgata, dels segles XII-XIII, documentada l’any 1062 i que consta d’una nau amb absis semicircular, fortificada posteriorment i amb dos matacans. Està construïda amb carreus de granit de mida grossa, ben polits i escairats. La porta s’obre a la façana de migdia. És de tres arcs de mig punt en gradació. Els batents de la porta de fusta estan decorats amb ferro forjat. L’església ha perdut totalment les seves imatges, mobiliari i un retaule en dues ocasions: el 1794 fou saquejada pels francesos durant la Guerra Gran i també durant els primers dies de la revolució de l’any 1936. També hi trobem a la plaça el casal de la baronia, edifici senyorial que és la seu actual de l’Ajuntament, i dues cases particulars, a la part sud, on devien viure senyors del castell. De Capmany cal destacar el seu patrimoni megalític com el dolmen i menhir de Quer Afumat (mas de l’Oliva). Capmany celebra la seva Festa Major el 5 de febrer festivitat de Santa Ágata.
Una tradicional institució del poble és el Casino La Fraternal, situat al carrer Major; aquesta institució fou creada al segle XIX. Al capdamunt del mateix carrer trobem la capella de Sant Sebastià, edifici d’una sola nau de planta rectangular, amb l’absis no marcat en planta i orientat a tramuntana. La façana principal presenta un portal d’accés d’arc de mig punt adovellat.
El “ranxo” de carnaval
El dimarts de carnaval Capmany s’omple de gent per la “Festa del ranxo”, una antiga tradició popular molt arrelada a la vila, on una colla de cuineres cuinen en unes grans peroles a la plaça el ranxo de carnaval que, un cop acabat, es reparteix entre els assistents i on no hi falten animacions, sardanes i balls de disfresses.
Terra de vinya i vi
Capmany és un indret ineludible per als amants del vi i del cava: ja que no només podreu degustar i comprar els productes de la vinya, sinó que podreu viure tot el procés vitivinícola, des que els primers gotims de raïm surten a les vinyes fins a la verema i l’envelliment de productes magnífics en botes de roure.
Capmany és el poble amb més cellers elaboradors de vi de l’Alt Empordà ja que, a més d’una cooperativa, al municipi hi ha nou cellers sota la Denominació d’Origen Empordà, i un altre que no hi està adscrit, que elaboren vins i vins escumosos amb Denominació d’Origen Empordà. Alguns d’aquests cellers acullen visites i tast dels seus vins. També es poden visitar el “Museu de les aixetes” del Celler Oliveda i el museu de les bodegues Santamaria.(+Info: www.doemporda.cat)