L'encant de El Port de la Selva

EL PORT DE LA SELVA

El Port de la Selva és un bonic i tranquil poble de pescadors, ideal per a unes bones vacances. Situat a 26 quilòmetres de la frontera francesa per Cervera, compta amb una ampla badia de tranqui·les i transparents aigües ideals per la pràctica dels esports aquàtics: vela, rem, motonàutica, ski i pesca submarina. Disposa d’una bona estructura hotelera i de restauració, així com càmpings, pistes de tenis. Rutes de senderisme i Club Nàutic on es poden fer diferents pràctiques d’esports nàutics. El seu terme municipal és un dels més extensos de la zona, ocupant una extensió de 41,49 km². S’Estén des del “rec d’en Feliu” fins a la cala de Portaló per la costa, i per l’interior Fins als termes de Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués.

Dins d’aquest entorn trobem una gran riquesa paisatgística on es combina el blau del mar Mediterrani, la verdor de les vinyes i, aixecant-se sobre el nivell del mar, muntanyes esculpides pel pas del temps amb cims d’alçades destacades Com Sant Salvador (671 m) i el Puig de Queralbs (621 m.), conformant la serra de Rodes. Formen part del seu terme la Vall de Santa Creu, Santa Creu de Rodes, Sant Baldiri de Taballera i el monestir de Sant Pere de Rodes.

Al poble el carrer del Mar i el nou Passeig Marítim voregen la badia d’El Port de la Selva,presidida per la blanca església, envoltda de cases també blanques cobertes de teules torrades.La població celebra la seva Festa Major per Sant Baldiri, patró de la vila, el 20 de maig. També tenen lloc, entre altres, una fira anual celebrada a la primavera i dedicada a l’espàrrec de bosc i Tramuntan’Art”,una Mostra d’art dedicada a la tramuntana.

L’”Art gros” d’El Port de la Selva

La pesca ha estat tradicionalment l’activitat primordial dels habitants del Port, i fins a l’actualitat, ha arribat la fama del gran art comunal del poble , dit l’“art gros”, xarxa de cànem de grans dimensions (400 m de llarg i 30 h d’ample), molt resistent, que es tirava quan entraven a la badia els bancs de tonyines per a fresar-hi. Era de patrimoni de la comunitat, i es guardava a l’església parroquial de la Selva (després a la del Port) i es llançava des del port de Reig. Tot el poble, convocat per les campanes de l’església, participava en aquesta operació; i tothom, des de la platja o des de les barques, tenia una tasca assignada. L’“art gros” es mantingué fins als darrers anys del segle XIX, període en què s’extingí probablement a causa de la progressiva minva de túnids en aquestes aigües.

Castell de Sant Salvador de Verdera

El castell de Verdera,o de Sant Salvador de Verdera,  és una fortificació medieval situada al cim de Sant Salvador Saverdera, a 670 m sobre el nivell del mar, el pic més alt de la serra de Rodes, que en aquest sector pren el nom de muntanya o serra de Verdera. Pertany al municipi del Port de la Selva i només s’hi pot accedir a peu. L’accés més fàcil és pel N, des del monestir de Sant Pere de Rodes, per un corriol que s’enfila per la muntanya. L’accés pel SO, des de l’ermita de Sant Onofre, a Palau-saverdera, és molt més costerut i escarpat.

Aquest niu d’àligues serví de defensa del monestir, de talaia contra la pirateria, de santuari i de mirador residencial dels comtes d’Empúries. Actualment, les seves ruïnes serveixen de fita entre els termes municipals del Port de la Selva, Palau-saverdera i la Selva de Mar. Des del pic on hi ha el castell es domina un panorama privilegiat i espectacular de tota la plana de l’Alt Empordà, i el golf de Roses.

Desplaça cap amunt