L'encant de Figueres

Figueres es troba situada a l’extrem nord-est de Catalunya. És la ciutat més important de les properes a la frontera amb França i articula un important nus de comunicacions que la converteixen en porta d’entrada i punt de parada obligada de viatgers i turistes que entren i surten d’Espanya. La seva posició geogràfica i estratègica la converteixen en un important centre de comunicacions dotat d’una gran accessibilitat. El viatger pot arribar directament per carretera, en ferrocarril convencional i en alta velocitat. Al davant de l’estació de tren convencional es troba ubicada l’estació d’autobusos que és un punt de parada de les línies internacionals així com de sortida i arribada dels autobusos de les línies catalanes i comarcals.

El nom actual deriva de Ficaris, de l’època visigoda. En 1267 el rei Jaume I d’Aragó li va concedir furs i anys més tard Hug IV, comte d’Empúries, la va incendiar. De l’antiga muralla queda dempeus la torre Gorgot, integrada al Teatre-Museu Dalí.

Al segle XIX Figueres va ser impulsora d’una renovada sardana de la mà de José Ventura. Durant el mateix segle Figueres va adquirir notorietat i puixança, li va ser concedit el títol de ciutat i es va convertir en un centre d’idees republicanes i federalistes. Amb la Guerra Civil Espanyola va ser lleial a el govern de la II República i va ser fortament bombardejada, especialment a la fi de la campanya de Catalunya, quan milers de refugiats travessaven la ciutat en direcció a França per exiliar-se. Entre aquests refugiats es trobava el propi govern de la República, incloent Azaña o Negrín, el govern català i el basc. Cal recordar que també va ser l’últim lloc on es van reunir les Corts republicanes.

A la dècada dels anys cinquanta la recuperació de la ciutat va començar a manifestar-se, consolidant-se amb l’inici del turisme i el desenvolupament en els anys seixanta. Són nascuts a Figueres Narcís Monturiol, inventor de la nau submarina ‘Ictineu’, el conegut pintor surrealista Salvador Dalí, i els cantants Mónica Naranjo i Kiko Veneno.

Figueres és l’epicentre del territori de l’Alt Empordà, els seus principals atractius són el paisatge, la cultura i la història. Situada  a quinze quilòmetres del mar Mediterrani, als peus dels Pirineus i envoltada per tres parcs naturals.

La “Catedral de l’aigua”, al Castell

Una experiència insòlita i original és la visita activa a l’anomenada “Catedral de l’aigua” en la qual es realitza un recorregut comentat (2,5 km), pel fosssar del Castell de Sant Ferran, la fortalesa més gran d’Europa, a bord de vehicles tot terreny.
Inclou la visita a les galeries subterrànies de contramina, navegant a bord d’embarcacions pneumàtiques per l’interior de les cisternes de la fortalesa, situades sota el pati d’armes, amb capacitat per a 9 milions de litres d’aigua.

Un centre comercial a cel obert

Dos dels principals atractius de Figueres són el comerç i la gastronomia, i amb aquest motiu, us convidem a passejar pel centre seu gran centre comercial, amb carrers exclusius per a vianants i amb un ampli ventall de comerços de tota mena, moda i complements, joieries, decoració i regals, etc. i després, gaudir dels molts establiments restauradors que presenten una variada gamma de cuines i especialitats.

Desplaça cap amunt