L'encant de Llançà

Llançà
Platja de Llançà

Llançà és un gran nucli de comunicacions de la zona nord de la Costa Brava. Està format per dos nuclis: la vila i el port, gairebé units gràcies al creixement turístic. A la Vila, a la dreta de la riera de la Valleta, destaca l’església parroquial de Sant Vicenç, amb portalada neoclàssica del s. XVIII i una monumental escalinata d’accés. Del seu interior destaca una capella amb frescos del pintor figuerenc Evarist Vallés realitzats als anys 50. A la mateixa plaça, trobem una torre-campanar de l’antiga església romànica del s.XI i un gran plàtan que dóna ombra i que és conegut amb el nom d’arbre de la llibertat. Va ser plantat l’any 1870. Igualment hem de fer esment del palau de l’Abat, construcció primitiva del s XI. La vila compta també amb el Museu de l’Aquarel·la – Fundació Martínez Lozano,primer museu de l’aquarel·la d’Espanya que compta amb un important fons amb diverses obres de Martínez Lozano i d’altres artistes.

Pel que fa al barri del port, es troba a la zona marítima, antic barri dels pescadors, essent un important barri que s’ha anat envoltant d’urbanitzacions i on trobarem un gran nombre d’establiments turístics de tota mena, així com establiments restauradors on degustar les moltes especialitats de la cuina que ofereix la comarca, en aquet cas, especialment marineres.

Destaquen, a l’entrada al barri, l’església de Santa Maria del Port, obra popular del s. XVII, junt amb l’antic cementiri, sempre emblanquinat de blanc, i, vorejant la platja, un elegant passeig marítim que acaba a l’illot del Castellar, amb un mirador enjardinat al seu damunt. El municipi de Llançà, esmentat ja en un document de l’any 974, comprèn també els llocs de la Valleta, amb l’església romànica de Sant Silvestre de la Valleta (s. X), Setcases i Madres. La Festa Major del port té lloc per la Mare de Déu del Carme (16 de juliol), i la de la vila per Sant Vicenç (22 de gener) i encara celebra una altra festa, la festa d’estiu, la tercera setmana d’agost.

Llançà, Paradís gastronòmic

Durant l’estada o la visita de Llançà podem aprofitar per a gaudir de la seva gastronomia local basada en productes frescos de la mar, sense oblidar carns i altres productes que ens ofereix la terra. Plats típics com les paelles de marisc, el suquet de peix, els arrossos caldosos, les carns curades als Pirineus, i com no, les verdures amb un gust especial a muntanya. Tot elaborat amb productes de proximitat i acompanyats amb els vins amb D.O. Empordà, de reconegut prestigi. Trobarem un ampli ventall de possibilitats de tot mena on escollir des del més petit local fins a restaurants amb dues estrelles Michelin, com el Miramar, de Paco Pérez.

L’Arbre de la Llibertat de Llançà

Es tracta d’un frondós plataner centrat al mig de la Plaça Major de la vila el qual, en origen, presentava un sòcol de marbre que actualment està situat a l’extrem de migdia, a la plaça de mossèn Trigàs, al costat de l’escalinata d’accés a l’església de Sant Vicenç. Es tracta d’una socolada de planta circular a manera de banc corregut bastida amb grans blocs de marbre blanc vetejat del país, perfectament tallats i allisats. A la part frontal del banc o sòcol hi ha gravat l’escut de la vila, emmarcat per una orla decorada. A cada costat de l’emblema hi ha, en caràcters grans, la inscripció: “Satembra / 18 de 1684”. Actualment el plataner original presenta un sòcol restituït amb dues inscripcions gravades. En un costat apareix l’escut de la vila amb la data 1996 i, en un altre, el nom de l’element i la data 1870, que fa referència a l’any en què va de ser plantat. El 1987 fou declarat Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya.

Desplaça cap amunt