L'encant de Pont de Molins

Pont de Molins
Vista general del poble, amb el pont vell en primer terme (Autor desconegut - Arxiu Ddgi)

El terme de Pont de Molins, estava format històricament, pel nucli antic de Molins o Molins de Dalt. Al segle XVIII, es va crear un nou nucli a l’altra banda del riu, el Poble Nou. La construcció del pont va donar nom al nou municipi, Pont de Molins, englobant els nuclis antic i nou, a més dels masos i molins escampats. Per sobre el pont hi passa la que havia estat l’antiga carretera de França. El traçat de la carretera es desplaçà a llevant uns 200 m i es construí un pont nou. Avui constitueix un enllaç entre els dos nuclis de Pont de Molins, a banda i banda del Muga.

L’agricultura és d’importància per a la seva economia, els cultius són de secà majoritàriament i especialment la vinya; el municipi havia tingut la important Cooperativa Vinícola RIcardell, dins la Denominació d’Origen Empordà. Pont de Molins va formar part del municipi de Llers fins al segle XVIII, i d’aquella època és la seva església parroquial de Sant Sebastià de Molins.

El nucli anomenat Molins està documentat al segle X com a pertanyent al monestir de Sant Pere de Roda. El seu castell figura, amb documents de l’any 1125, com a propietat del comte de Barcelona Ramon Berenguer III, com a part de les fortaleses del comtat de Besalú. Era un dels onze que formaven part de la jurisdicció del castell de Llers, així com també el castell de Montmarí que es troba en el terme de Pont de Molins. Sant Sebastià de Molins és l’església parroquial de la vila,situada al costat de l’antic cementiri del poble. La seva construcció es va acabar de bastir l’any 1789, data que figura esculpida a la llinda de la porta Es tracta d’un edifici religiós de planta rectangular, situat al centre del poble de Molins. Consta d’una sola nau amb capelles laterals i absis semicircular. La coberta és a dues vessants. Al centre de la façana principal hi ha un rosetó. El campanar és una torre de planta quadrada amb arcs apuntats i fets amb rajols, que s’alça al lateral esquerre de la nau.

Pont de Molins celebra la festa major l’última setmana d’agost. L’antic nucli de Molins, també anomenat Molins de Dalt, és situat 1 km a ponent del poble de Pont de Molins. Vora l’església, hi ha un reduït nucli de cases dels segles XVII i XVIII. L’església parroquial de Sant Sebastià de Molins, d’una nau amb capelles laterals i absis semicircular, fou acabada de bastir l’any 1789, data que figura a la llinda de la porta

El Pont Vell

El Pont Vell de Pont de Molins, sobre el riu Muga, és una obra històrica que va donar nom al municipi, unint el Poble Nou i l’antic nucli de Molins. El pont fàcilment visible conserva part de la seva estructura de tres arcades amb volta de canó, fet amb carreus ben escairats, del segle XVIII. el damunt hi passa el que havia estat l’antiga carretera de França. El traçat de la carretera es desplaçà a llevant uns 200 m i es construí un pont nou. Avui constitueix un enllaç entre els dos nuclis de Pont de Molins, a banda i banda del Muga.

Resclosa del Molí d’en Calvet

El riu Muga és un riu pirinenc, de la província de Girona, Catalunya (Espanya) que desemboca al mar Mediterrani. Neix en l’anomenada plana de la Muga, a 1425 m. d’altitud, al límit entre el Vallespir i l’Alt Empordà, i des dels hostals de la Muga les seves ribes constitueixen, durant uns 5,5 km, el límit fronterer francoespanyol. Rep principalment les aigües de la zona axial dels Pirineus (roc de Frausa, serra de l’Albera), travessa per profundes valls els sediments del subpirineo, força tectonitzats, i sorgeix per Pont de Molins a l’àmplia plana de l’Alt Empordà.On pots trobar llocs tan meravellosos com la resclosa del Molí d’en Calvet.

Desplaça cap amunt