L'encant de Portbou

Portbou

Immersa en el paisatge agrest de la Costa Brava, Portbou és una ciutat amb una llarga tradició marinera, que ofereix un entorn natural atractiu, així com nombroses possibilitats d’oci al llarg de la seva costa i un port de pesca tradicional.

El poble, es troba en una vall costanera assolellada, al nord de la comarca de l’Alt Empordà i al límit de la comarca veïna del Rosselló i de la frontera hispano-francesa establerta pel Tractat dels Pirineus el 1659. Aquesta peculiar ubicació va convertir aquesta població en un dels principals punts d’accés a Espanya a la fi del segle XIX així com en un important nus de comunicacions, essent precisament, la seva estació de ferrocarril, construïda el 1929, un dels edificis més importants de la vila. El nus ferroviari ocupa una extensió semblant a la tot el conjunt urbà de la vila, entre els túnels de la Pineda o de Portbou i dels Belitres o de Cervera.

La vila està presidida per l’imponent edifici de l’església de Santa Maria (finals s. XIX), un edifici neogòtic de 20 metres d’alçària, amb una sola nau orientada de nord a sud i dividida en quatres crugies. Es va començar a aixecar a partir de l’any 1878 per la companyia del ferrocarril, a l’esplanada de l’estació, a la part més enlairada del poble, pel servei religiós dels treballadors ferroviaris residents al poble. L’arquitecte va ser el barceloní Joan Martorell i Montells. El campanar, de 36 m. quadrats de base, en forma d’octaedre i 32 m. d’alçada que no és adossat a l’església sinó que és un edifici separat. Hi ha tres campanes. Al retaule de darrera l’altar trobem una imatge de la Puríssima, obra de l’escultor local Frederic Marés. El sagrari i la creu són obra de l’escultor gironí Domènec Fita.

Entre els edificis singulars de la vila, destaca l’esmentada estació, amb una gran marquesina de ferro i cristall, seguint la trajectòria de les obres de Joan Torras i Guardiola, i l’església de Santa Maria, algunes cases decorades d’estil modernista, com el centre cívic Ca l’Herrero, el Monument a Walter Benjamín així com diverses escultures de Frederic Marés, fill de la població.

Monument a Walter Benjamin

Monument en memòria de Walter Benjamin (Berlín 1892 – Portbou 1940) i dels exiliats europeus dels anys 1933 a 1945. L’autor, Dani Karavan va crear a Portbou el Memorial Passagen. Utilitzant formes abstractes i en íntima relació amb l’aspra naturalesa del Pirineu català, l’artista ha inscrit al paisatge un signe que permet apropar-se a la situació d’amenaça existencial viscuda pels emigrants de segle XX i que, a el mateix temps fa una crida a la tolerància ia la comprensió per damunt de les fronteres. Us recomanem també la visita a l’exposició permanent al Centre Cívic Casa Herrero.

L’Estació de ferrocarril

L’estació de Portbou és una estació ferroviària de la línia de Barcelona a Portbou, amb rang d’estació internacional. Establerta a 30,8 metres d’altitud, l’estació de Portbou, és la darrera estació situada a Espanya abans de la frontera.Va ser inaugurada en 1929, amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona. En substitució d’un edifici anterior per un de més gran, al qual es va adjuntar una gran marquesina de vidre i ferro que cobria les andanes, construïda pels tallers de Joan Torras i Guardiola, conegut com “l’Eiffel” català pel seu domini de les estructures de ferro i grans obres d’enginyeria.

Desplaça cap amunt