L'encant de Sant Pere Pescador

Sant Pere Pescador

Sant Pere Pescador és un municipi que es troba situat al centre de la badia de Roses, al sector de la costa baixa i d’aiguamolls, entre la desembocadura actual del riu Fluvià, i el grauet d’Empúries, on desemboca el braç antic del riu, o riu Vell. El territori correspon a la zona d’aiguamolls, de gran interès ecològic. Rega el terme, a més, el rec Sirvent i el rec Molí.

Els darrers anys el municipi s’ha revifat amb el turisme, essent un important nucli per al turisme de càmping que, en un gran nombre, trobem a Sant Pere Pescador, al llarg dels seus més de  set quilòmetres de platja sorrenca i dunes verges que la conformen com un indret únic per la seva qualitat paisatgística dins un medi natural protegit.

Les característiques naturals de la platja fan que sigui un referent mundial en la pràctica d’esports nàutics, com ho demostra la celebració del Campionat del Món de Windsurf i el Campionat del Món de Kiteboard Júnior.

El terme de Sant Pere Pescador disposa d’una àmplia oferta d’allotjaments: petits hotels amb encant, cases de turisme rural, apartaments de lloguer i set càmpings amb més del 90% de les places d’allotjament i està considerat des de fa anys entre els millors d’Europa gràcies a les distincions rebudes en reconeixent a la seva qualitat dins el sector. També disposa la vila del certificat com a Destinació Familiar dins el segell Platja en Família atorgat per l’Agència Catalana de Turisme. El segell garanteix una àmplia oferta turística d’allotjament, restauració, entreteniment i serveis especialitzats adaptats a les necessitats principals de les famílies. A Sant Pere Pescador es troba un dels centres d’esquí nàutic més reconeguts d’Espanya i Europa, que es troba a uns 2 quilòmetres riu amunt de la desembocadura del Fluvià.

A la visita al poble hem d’anar a veure l’ església parroquial de Sant Pere, un gran edifici del segle XVIII, d’una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal; la portalada és decorada amb grosses columnes i capitells corintis, i sobre la llinda un frontó emmarca la fornícula; el campanar és de base quadrada i cos superior octagonal. A l’extrem septentrional de la vila hi ha la capella de Sant Sebastià (segles XVII-XVIII), d’una nau, amb l’antiga casa de l’ermità adossada. Al seu terme, hi han grans masies o casals, com el de Caramany, el cortal de la vila, el de la Devesa, o el cortal Gran, edifici fortificat i representatiu del segle XVIII.

Mercat setmanal

Els dimecres al matí, organitzat per l’Ajuntament de Sant Pere Pescador, té lloc al camí de la Mota, al marge dret del Riu Fluvià i a l’aparcament del Molí. un interessant mercat setmanal on s’ofereixen gran varietat d’articles, entre d’altres roba, bijuteria, calçat i productes d’alimentació. També, per les diades nadalenques celebra, al centre de la vila, el Mercat de Nadal, amb mercat d’artesania i productes nadalencs, tallers infantils i altres activitats.

La Comtessa de Molins

A Sant Pere Pescador, Teresa Molins, coneguda com la comtessa de Molins, és tot un personatge de llegenda. Aquesta bandida utilitzava el títol només com a nom de guerra. Després que Sant Pere Pescador caigués davant les tropes franceses durant la Guerra del Francès, es va quedar sense res i va decidir convertir-se en bandolera. Amb la seva banda, la comtessa es va dedicar a assaltar rics que viatjaven per camins reials i després repartia el botí entre els més pobres. Cansada d’aquesta vida i de tantes aventures, es va recloure en un convent un temps, però la van fer fora per la seva mala reputació, així que va decidir tornar amb els bandolers al castell de Quermançó, on vivien. Després de tant temps separats, la bona sintonia entre els bandolers va donar pas a les traïcions. I, un bon dia, la comtessa va decidir cremar el castell i desaparèixer.  El brogit i el foc van ser enormes, es van sentir i veure des de quasi tots els pobles de l’Empordà.

Desplaça cap amunt