L'encant de Vilabertran

Vilabertran

Vilabertran és un petit municipi, a tocar de la ciutat de Figueres. El terme municipal és força reduït, compta amb 2,29 km² d’extensió ubicats a la plana empordanesa.

El territori és troba ben regat per nombrosos pous i per la riera de Figueres, paral·lela amb el límit amb Vilatenim, El municipi també limita amb el municipi de Cabanes.

Vilabertran és un poble amb encant que conta amb un magnífic conjunt monumental que el fan mereixedor d’una visita.

El poble, situat prop del monestir de Santa Maria de Vilabertran, està format  per carrers estrets i rectilinis que s’entrecreuen formant angles rectes. La plaça de Catalunya i la plaça dels Hortolans, juntament amb els carrers de l’Empordà i de Santa Maria formen el centre urbà de la població, on es concentren la majoria d’establiments comercials, cafeteries i alguns dels moderns equipaments municipals.

El municipi disposa d’un patrimoni arquitectònic, històric i cultural molt interessant. En destaca la presencia d’una joia de l’arquitectura de Catalunya, un dels exemples millor conservats de les canòniques regulars medievals, el magnífic conjunt romànic de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.  Aquest conjunt compta amb tres sectors diferenciats de cronologia diversa: l’església, el claustre, voltant dels antics edificis conventuals, i el palau abacial, declarat monument nacional l’any 1930.

L’església romànica de Santa Maria de Vilabertran va ser construïda en temps de l’abat Rigald, entre el 1080 i el 1100, any de la seva consagració. És un edifici de planta basilical de tres naus, amb els tres absis oberts a un creuer. La nau central és coberta amb volta de canó, les laterals amb voltes de quart de cercle i l’absis amb volta de quart d’esfera. El campanar es dreça a l’esquerra de la façana de l’església. És una esvelta torre de tres pisos, amb finestres geminades emmarcades per arcuacions llombardes.

Al poble destaca un altre edifici per la seva singularitat: la Torre d’en Reig. Es tracta d’un interessant edifici de la fi del segle XIX, d’estil modernista i línies gaudinianes, que havia estat propietat del pintor Ramon Reig, actualment reformada i que acull les dependències municipals.

Aigua natural a VIlabertran

El poble de Vilabertran, a l’Alt Empordà, es troba en el punt mitjà de l’eix Peralada-Figueres, junt a una font natural, ubicada a la zona del rentador (just davant de l’església de Santa Maria de Vilabertran) i l’encreuament de dues antigues carreteres, camins històrics de la comarca. Tothom feia parada en aquesta font d’aigua, que, tot i la sequera, avui encara raja.

Vera Creu de Vilabertran

Al segle XVIII es construí, a la nau septentrional, la sagristia i la capella dels Dolors o de la Vera Creu; s’hi conserva una magnífica creu processional d’orfebreria, obrada al segle XIV en un taller de Girona. L’extraordinària creu, restaurada recentment, és la creu de més grans dimensions entre les creus processionals d’orfebreria catalana.

D’estil gòtic del segle XIV les seves mides són de 160 cm. d’alçada per 100 cm. d’ample i 10 cm de gruix. Té una ànima de fusta recoberta totalment d’argent daurat i repussat. La forma de la creu és llatina i ha estat recentment restaurada i es pot mostrar en tot el seu esplendor.

Deixeu un comentari