Portbou és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme municipal es troba a l’extrem nord-oriental de l’Alt Empordà. Es tracta d’un terreny força accidentat i, per la seva situació, de cara al golf del Lleó, pateix forts vents de tramuntana. En la part central del seu municipi té la cala de Portbou, on es troba la major part de la població.

Aquest pintoresc poble de la Costa Brava, va créixer i desenvolupar-se paral·lelament a la seva estació internacional de ferrocarril, inaugurada a finals del segle XIX i que li atorga un marcat caràcter fronterer.

Un dels principals punts d’interès del poble és l’església neogòtica de Santa Maria, situada dalt d’un turó i edificada a partir de l’any 1878 per la Companyia dels Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França. A l’esplanada de l’estació, a la part més enlairada del poble, es pot contemplar una magnífica panoràmica de la badia. Al retaule que hi ha darrere de l’altar hi ha una imatge de la Verge esculpida per Frederic Marés i Deulovol, fill de la vila. Des de Portbou, també es pot gaudir d’una interessant oferta de cales i platges per a passar un agradable dia de bany i sol, o per a practicar esports aquàtics. D’entre totes, podem destacar-ne la Cala del Claper o les Tres Platgetes.

Els amants de la navegació també compten amb un port esportiu inaugurat l’any 2002 i ubicat al sud de la badia. Disposa d’una capacitat de 297 amarradors.

Portbou deu part de la seva popularitat a l’estació internacional de tren, clau per a les comunicacions entre Espanya i la resta d’Europa. En la població hi hi ha nombroses botigues que proporcionen els productes que estan particularment buscats pels que creuen la frontera: l’alcohol i el tabac i, a més, el cuir i la roba són clarament més barats que a França. També disposa d’una variada oferta gastronòmica. El divendres és el dia de mercat.

Descobrir el monument de Dani Karavan a Walter Benjamin i el cementiri alhora és francament estimulant, i la seva visita és inexcusable.

Portbou, un poble que va néixer amb el tren
Desplaça cap amunt