Sant Pere Pescador combina la vida en el càmping amb la natura i l’agricultura

A diferència de Castelló d’Empúries, el seu municipi veí, a la banda sud, Sant Pere Pescador, ha fet compatible l’agricultura amb el turisme.

Als anys 60 es comencen a construir els primers càmpings en el terme municipal, un fenomen que ha caracteritzat des d’aleshores el turisme al poble. Pel que fa a segones residències o apartaments, la situació ha quedat gairebé estancada.

Els esports nàutics al Fluvià, el Parc Natural dels Aiguamolls i altres atractius mediambientals al voltant del riu són aspectes que configuren l’oferta turística de Sant Pere. Els serveis complementaris per als campistes -bàsicament d’alimentació i de restauració- per són una altra de les sortides del sector per a una temporada que, en general (no parlem de l’actual) és molt més curta si la comparem amb la resta de municipis de la Costa Brava nord.

Pel que fa a la fidelitat dels campistes, tot i que és menor a la del sector hoteler i, llògicament, al de les segones residències, la bona qualitat de les instal·lacions i els serveis que s’ofereixen a Sant Pere Pescador fan que molta gent repeteixi any rere any. Es dóna la circumstància que moltes famílies ja encarreguen la mateixa parcel·la i es posen d’acord amb els seus veïns -que ja han esdevingut amics amb els pas del temps- de cares a tornar a estar junt la temporada següent. I és que a Sant Pere troben l’atractiu i la tranquil·litat d’estar a primera línia del mar, sense la pressió de trobar-se en mig d’un gran centre turístic.

Camping Life és un documental que segueix la vida en un càmping de la Costa Brava durant l’estiu del 2020. La càmera enregistra diferents testimonis i anècdotes en el dia a dia dels desinhibits campistes amb la intenció de retratar el concepte de vacances de l’home contemporani. La pel·lícula fa un singular retrat de com va viure la crisi del coronavirus durant l’estiu del 2020 una classe mitjana decidida a poder gaudir del seu temps d’esbarjo passés el que passés. Finalment, s’explora el concepte d’una ciutat efímera que, cada any coincidint amb l’estiu, cobra vida durant uns mesos per convertir-se en un ens orgànic consagrat a l’oci i que, de la mateixa manera, coincidint amb el final del període estiuenc, torna a la letargia quan en desapareix la població.

Aquesta tradició vacacional del càmping a Sant Pere Pescador ha quedat immortalitzada en el documental “Camping life”, dirigit i produït per Josep Pérez, que aquest estiu es podrà veure al programa “Sense ficció” de TV3 i que es va estrenar el passat mes d’abril a Figueres- El documental combina testimonis dels campistes amb escenes cinemàtiques, tots dos elements marcats pel sentit de l’humor. El càmping se’ns presenta com un espai tancat i aïllat del món, on els campistes poden viure resguardats de les responsabilitats de la vida quotidiana així com de les preocupacions exteriors. El documental compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la col·laboració del Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

D’altra banda, Sant Pere Pescador ha servit de font d’inspiració a un bon nombre d’escriptors catalans. El 22è itinerari de la col·lecció de la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada – Fages, presentat fa poques setmanes, ressegueix els principals indrets de la vila empordanesa que han inspirat tant a autors locals com a escriptors de primer nivell de la literatura catalana, i de la mà d’autors com Josep Pla, Prudenci Bertrana, Carles Fages de Climent o Maria Àngels Anglada, es recorren carrers i edificis històrics de Sant Pere Pescador fins a arribar a la desembocadura del riu Fluvià i al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Sant Pere Pescador
Desplaça cap amunt