El nucli de Castelló, Empuriabrava i els Aiguamolls són el triangle que fan que el municipi sigui un lloc únic i excepcional per al turisme. Estan units per la Via Verda de la Muga, un bonic itinerari, vora aquest riu, totalment planer, idoni per recórrer a peu i en bicicleta.

Castelló és el nucli històric, la residència dels comtes d’Empúries, amb diversos monuments de l’època medieval. Destaca la basílica, que és coneguda com la catedral de l’Empordà. Una zona molt pintoresca és el conjunt format per la muralla, el canal que flueix a la seva base i els diversos edificis que l’envolten: la Farinera, molí que aprofitava l’energia hidràulica per a moldre els cereals. Tot seguit la biblioteca i el convent de Santa Clara, on l’antic hort de les monges és ara un bonic mirador cap a la plana i l’absis de la basílica.

Segueix l’antic cementiri, que ara són els jardins d’un bell palau obert al públic com a terrassa on prendre una copa. Tot seguit, la basílica i el portal de la Gallarda, porta de la muralla, que havia estat propietat de Carles Fages de Climent, el poeta de l’Empordà i actualment és un restaurant encantador.

A Castelló és recomanable visitar el Pont Vell i continuar per la via verda, vora el riu Muga, cap a la urbanització d’Empuriabrava i el parc natural dels Aiguamolls.

Empuriabrava

Empuriabrava neix el 1967 amb l’objectiu de crear una urbanització d’alt nivell habilitada per a la pràctica d’esports aeronàutics, el golf i els relacionats amb la mar. Es dissenyà la marina residencial a l’estil de Miami, en què l’accés al xalet es realitza per carretera i canal. Com una Venècia moderna, els canals artificials d’Empuriabrava són la marina residencial més gran d’Europa, formada per uns 6 quilòmetres de canal principal i diversos ramals fins a arribar a uns 24 km navegables. Els habitatges i serveis es projectaren per tenir “el mar a la porta de casa seva”.

Els visitants a Empuriabrava compten amb una oferta turística amb vaixells tipus golondrina que fan visites guiades i, fins i tot, existeix el lloguer d’embarcacions de motor per visitar-los, encara que no es tingui títol ni experiència prèvia. Com a lloc mariner, celebra la festivitat de la Verge del Carme, patrona de la marineria. Així pels volts del 16 de juliol es fa la processó pels canals, on una barca porta la figura de la Verge amb un seguici constituït per tota mena d’embarcacions.

Empuriabrava és un centre turístic amb molts comerços i activitats de restauració, amb una oferta important d’esports nàutics. El mercat ambulant té lloc el dissabte al matí, al passeig marítim.

Aiguamolls

Els aiguamolls són una zona humida que es formà per les aigües que es desbordaren dels rius Muga i del Fluvià i també pels temporals de mar que aporten aigua salada. Hi ha molta diversitat d’hàbitats, com les closes, que són prats encerclats per arbres de ribera, els estanys, els matollars de sòls salins i les dunes litorals. Els visitants poden gaudir de l’observació de diverses espècies de fauna en llibertat, amb predomini dels ocells, especialment durant les èpoques de migració. Cal recordar que els aiguamolls es varen protegir gràcies a les campanyes de defensa que es van fer per part dels ciutadans.

Desplaça cap amunt