Conjunt monumental del monestir de Santa Maria de Vilabertran
En el conjunt monumental del monestir de Vilabertran podem trobar tres sectors ben diferenciats: l’església, el claustre, voltat dels antics edificis conventuals, i el palau abacial.
L’església romànica de Santa Maria de Vilabertran va ser construïda en temps de l’abat Rigau entre el 1080 i el 1100, any de la seva consagració.
L’edifici és de planta basilical de tres naus, amb els tres absis oberts a un creuer. La nau central és coberta amb volta de canó, les laterals amb voltes de quart de cercle i l’absis amb volta de quart d’esfera. Els arcs formers i torals recolzen sobre semicolumnes adossades als pilars rectangulars que divideixen les naus. L’absis central és ornat amb arcades cegues sobre columnes adossades. A l’extrem septentrional del creuer s’afegí al segle XV la capella gòtica dels Rocabertí. Els murs són de parament llis. El campanar es dreça a l’esquerra de la façana de l’església. És una esvelta torre de tres pisos, amb finestres geminades emmarcades per arcuacions llombardes. Al segle XVIII es construí, a la nau septentrional, la sagristia i la capella dels Dolors o de la Vera Creu, on s’hi conserva una magnífica creu processional d’orfebreria, obrada al segle XIV en un taller de Girona.
A migdia de l’església es construí durant el segle XII el claustre, de planta trapezoïdal, envoltat de les dependències monacals (segles XII-XIV). La influència de les normes arquitectòniques del Cister és palesa en l’austeritat del claustre de Vilabertran. Finalment, el magnífic palau abacial fou construït durant el mandat de l’abat Antoni Girgós (1410-24), el qual també féu fortificar el monestir i construí la torre del Rellotge. D’aquesta façana es destaquen, a part el portal, de gran dovellatge, un seguit de finestres coronelles gòtiques.
El 1930 el conjunt va ser declarat monument nacional. S’hi han realitzat diverses campanyes de restauració, en una de les quals s’enderrocà part de l’obra de fortificació del segle XV. Des de l’any 2004 és gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.
(+informació i visites Tel.: 972 50 87 87 )