Figueres: El Castell de Sant Ferran

Aquesta és una fortalesa militar de grans dimensions construïda al segle XVIII sobre un turó situada als afores de Figueres. Projectat seguint el projecte del comandant del cos d’enginyers, Juan Martín Zermeño.

Per allotjar una guarnició mínima de 6.000 homes i 230 canons, el castell de Sant Ferran és considerat com el monument de majors dimensions de Catalunya i la fortalesa del segle XVIII més gran d’Europa. Ocupa una superfície de 32ha amb un perímetre de 3,5 km. Està inscrit en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric.

La construcció de la fortalesa va sorgir davant la necessitat de protegir la regió fronterera de l’Empordà davant les invasions de les tropes franceses. Per aixecar les seves grans obres defensives es van necessitar gairebé 13 anys, de 1753 a 1766. Va rebre el nom de Castell de Sant Ferran, en honor del rei d’Espanya Ferran VI.

El castell ha estat involucrat en importants esdeveniments polítics i militars en la seva història, com el lloc de més de tres mesos dut a terme en 1811 o la celebració de l’última reunió a Espanya de les Corts Republicanes, el 1939. Després de ser utilitzat com caserna militar i presó, el 1997 va ser obert a visites publiques.

El Castell ofereix múltiples opcions per a les visites. Es pot visitar lliurement el recinte interior utilitzant una radioguia. També hi ha l’opció de visitar el recinte exterior i els espais subterranis a bord de vehicles tot terreny o embarcacions pneumàtiques, amb reserva prèvia.

Pel que fa als element destacats de la fortalesa s’ha de fer esment del recinte defensiu interior, de planta rectangular, format per 6 baluards de diferents mides, units per cortines;les obres defensives exteriors, molt ben conservades: el fossat, amb una superfície de 10 ha, 3 hornabecs, 2 contraguàrdies, 7 revellins i 5 galeries de contramina. Igualment s’ha de destacar l’interior del recinte fortificat, que allotja nou grans edificis. Al centre dels quals es troba la impressionant plaça d’armes, amb una superfície de 12.000 m2. I sota de la qual se situa la reserva d’aigua potable de la fortalesa, formada per quatre grans cisternes amb una capacitat de 40 milions de litres, i, finalment, les cavallerisses, una impressionant nau on podien ser allotjats 450 cavalls. Avui només es conserva la meitat de l’edifici original.

Per les seves enormes dimensions, per les sofisticades tècniques constructives aplicades dins l’enginyeria militar de l’època, i pel seu excel·lent estat de conservació, la visita al castell de Sant Ferran constitueix una experiència única.

Desplaça cap amunt