Cabanelles, Alt Empordà, Girona

Cabanelles forma part de la comarca de l’Alt Empordà. El seu terme municipal té una extensió de 45 km2 i el poble està situat a194 m. d’altitud. Els límits del seu terme municipal són al nord amb Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Terrades, a l’est amb Cistella, Lladó i Navata, al sud amb Crespià i a l’oest amb Beuda i Maià de Montcal. Té agregats els pobles de Espinavessa, L’Estela, Queixàs, Sant Martí Sesserres i Vilademires, així com els veïnats de Casamor, La Palma i La Cirera.

Des del segle IX es tenen documents de les cel·les dins de l’actual terme de Cabanelles. L’any 1860 arribà al nivell més alt de la seva població amb 1.162 habitants.A partir dels anys 30 (del s.XX ) sorgiren algunes associacions com: el Renaixement Cabanellenc, Unió Cabanellense i el Sindicat Agrícola.

L’Església de Santa Coloma és l’església parroquial del poble, construïda al segle XI, es va reformar a fons a finals del segle XII, principis del XIII. És un edifici d’una sola nau amb volta, sense arc tòric. L’absis semicircular s’obre directament a la nau. A la base de les voltes s’hi aprecia una motllura simple.

El portal té un llindar i un timpà coronats amb quatre arquivoltes simples característiques de la regió al segle XII. Cal destacar la cel·la monàstica de Sant Cristòfol de l’Estela, dels segles X – XI. I l’església de Sant Martí Sesserres, un edifici de la segona meitat del segle XII, molt simple, sense ornaments, de construcció senzilla. L’església està constituïda per una sola nau coberta d’una volta amb arc, però sense arc tòric. El portal té una llinda i un timpà que han conservat llur estructura primitiva. També s’han de destacar les esglésies de Sant Martí de Queixàs, de Sant Mateu de Vilademires i de Sant Miquel d’Espinavessa, dels segles XI al XIII. Malgrat que pertany al terme d’Albanyà, l’accés per a la visita del Santuari de la Mare de Déu del Mont es realitza des de Cabanelles. A l’abril té lloc la Festa Major de Cabanelles i a l’octubre la festa d’hivern. Cada agregat celebra igualment la seva feta major pròpia.

Què veure?

– Església de Santa Coloma
– Cel·la monàstica de Sant Cristòfol
– Església de Sant Martí Sesserres
– Santuari Mare de Déu del Mont (terme d’Albanyà, però l’accés es fa des de Cabanelles)

On menjar?

Restaurant Alt Empordà – Tel.:972 90 56 24
Bar Restaurant Can Vilà – Tel.: 872 20 42 00
Mas Cucut – Tel.: 972 56 52 05

La Proposta

A primers de juny té lloc cada any la romeria del poble de Cabanelles al Santuari de la Mare de Déu del Mont.

Ajuntament

Alcalde: Martí Espigulé i Vallmajó
Habitants: 273 (2018)
Altitud: 194 msnm
Superfície: 55,6 km²
Codi Postal: 17746
Telèfon: 972 56 51 61

Desplaça cap amunt