Boadella i les Escaules, Alt Empordà, Girona

Boadella d’Empordà es troba situat a uns 14 km de Figueres. Es pot accedir-hi per la carretera N-II en direcció a França entrant al poble de Pont de Molins i seguint la carretera comarcal que condueix a les Escaules i després a Boadella, a uns 3 km. També es pot agafar una carretera que condueix des de la N-II a Biure d’Empordà i a Boadella. El terme municipal, d’una extensió de 10,73 km2, està format pels pobles de Boadella i les Escaules. Boadella és el cap de terme, situat a la riba dreta de la Muga, i a 89 m d’altitud. Les Escaules es troba a 3,3 km Muga avall i també a la dreta d’aquest riu. El municipi ocupa una petita vall regada per la Muga en el seu curs mitjà, abans d’entrar en contacte amb la plana empordanesa.

Aquesta vall es troba envoltada per muntanyes i pujols que són els últims contraforts pirinencs que limiten la plana empordanesa destacant les serres dels Tramonts i, la dels Eixarts. Els cims més alts del terme són el puig del Penjat (263 m), el puig Cargol (260 m). La Muga travessa el terme municipal.

El salt de la Caula és un dels llocs més encantadors de la comarca. El salt, d’uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula, que salva el desnivell dels penya-segats de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga.

Els penya-segats propers al salt presenten bastants avencs i coves que ja van ser habitades en temps prehistòrics. Tota la zona, molt propera a la Muga, està flanquejada per nombrosos arbres de ribera (verns, pollancres, plàtans …), també hi ha fonts (font de les Fontetes i font de la Caula) i nombrosos racons per passejar i gaudir de la natura. La església parroquial està dedicada a Santa Cecília.i en honor seu se celebra la festa major cada any el cap de setmana abans o després del 22 de novembre. L’any 1978 fou descobert a Les Escaules l’enigmàtic «Molí de les puces», interessant edificació pre-romànica (s. IX-X) situada a 1 km. a ponent de Les Escaules i al costat de la Muga, l’antiga funció del qual encara no ha estat determinada.

Qué veure?

– Pantà de Darnius-Boadella
– Salt de La Caula
– Descoberta del riu la Muga
– Centres històrics de Boadella d’Empordà i de Les Escaules.

On menjar?

Restaurant El Trull d’en Francesc Tel.: 972 569 027
Societat La Unió Escaulenca- Tel. 872 004 273

La Proposta…

A les Escaules es pot visitar “El salt de la Caula”, un dels llocs més encantadors de la comarca. El salt, d’uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula, que salva el desnivell dels penya-segats de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga.Tota la zona, està flanquejada per nombrosos arbres de ribera (verns, pollancres, plàtans …), també hi ha fonts i nombrosos racons per passejar i gaudir de la natura. Als peus del salt hi ha una gorga on la gent es pot banyar a l’estiu. El lloc és aprofitat des dels anys 20 per un restaurant amb una terrassa que dóna davant mateix del salt.

Ajuntament

Alcalde: David Checa Garrido
Habitants: 255
Altitud: 89,00m
Superfície: 10,8 Km2
Codi Postal: 17723
Telèfon: 972 569 211

Desplaça cap amunt